Dalén-ljus

Från fyrwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

dalén-ljus, fyrljus alstrat i ett automatiserat system utvecklat av ingenjör Dalén och AGA AB.

Lågan från brinnande acetylengas värmde ett glödnät. Värmen omvandlades till synligt ljus med hög intensitet på grund av att det var impregnerat med vissa, unika salter. Se gasglödljus.

Fl(2) 6s.jpg

SweFlag.jpg Symbol fyr.jpg Vantskruv.jpg Symbol fsk.jpg Symbol kassfr.jpg Fotogenlamp ritad.jpg Historik.jpg


AGALogga.jpg
Det sköra glödnätet för Dalén-ljuset kom färdigmonterat, här i original-kartong. Foto Leif Elsby
"Gamla" linsen från Lungö med Dalén-ljus och linsrotator. Nu på Fritidsbåtsmuséet Härnösand
Dalén-blandare även kallad AGA-mixer. Foto Commonwealth Lighthouse Service, Melbourne
Dalén-blandarenLågskär. Foto Hans Sundberg
Fyrvaktaren Malte Thyrell på Söökojan inspekterar i början av 1980-talet den gasdrivna apparaturen av Dalénmodell. Foto Hammarö Hembygdsförenings bildarkiv
Elektriskt ljus med dalén-ljus som reserv. Foto Commonwealth Lighthouse Service, Melbourne

Kännetecken

Ett dalén-ljus med förbrukning 25 liter gas/min, försett med en 3:e ordningens trumlins (1000 mm Ø), gav ljusstyrkan 2500 cd, motsvarande ljuset från en 100-200 W glödlampa. I vit sektor gav detta en nominell lysvidd av 11 M.

Dalén-ljuset kännetecknades av hög driftsäkerhet och infördes i ett flertal större fyrar och konkurrerade med Lux-ljuset, som krävde ständig bemanning.

Dalén-ljuset installerades för att ersätta befintlig ljuskälla (vanligen fotogenlampa med veke) eller i de nybyggda kassunfyrarna så sent som in på 1960-talet.

Dalén-ljuset installerades även som reserv i fyrar med elektriskt ljus som primär ljuskälla.

1916 uppsattes den första dalén-fyren med glödnätsbytareSkoghalls fyr i Vänern, som ersättning för den gamla fotogenbrännaren. Dalén-apparaten hade tillverkningsnummer 1.

1935 flyttades den till Risnäsuddes fyr.

1968 byggdes Finngrunden kassunfyr, som var försedd med dalén-ljus styrt över solventil och försett med automatisk glödnätsbytare för 8 glödnät. Varje kunde ha en drifttid på cirka 6 månader. Fyren var försedd med 50 gastuber (gasackumulator), vilket räckte för ungefär två år.

Systemet

Dalén-blandaren, en mekanisk bälg driven av trycket från tuberna med acetylengas, försåg förbränningen med rätt förhållande luft för att acetylenlågan skulle brinna rent och klart utan att sota.

Den automatiska glödnätsbytaren trädde vid behov i funktion då ett glödnät gått sönder.

Kombinerat med en linsrotator, också den driven av acetylegastrycket, kunde fyrljuset fås att svepa för att ge lämplig karaktär.

En solventil tände fyrljuset automatiskt.

Ingen bemanning krävdes.

Tabell

Installerat År Fyrplats/fyrskepp nr ____ Ersatte ___________ Installerat som__Anmärkning

Avveckling

1990 försvann det sista dalén-ljuset i Sjöfartsverkets fyrar i den målsättning verket hade att komma bort från hanteringen av acetylen.

  • Sandö i Gryts skärgård var den sista fyren. Utrustningen finns på Gryts Hembygdsmuseum.

1999 försvann det sista dalén-ljuset i Vänern, Venerns Seglationsstyrelse.


Jfr acetylen, solventil, Dalén-blandare, glödnätsbytare, linsrotator, glödljus, Lux-ljus, solpaneldrift, Dalén, elektriskt ljus, AGA-massa, gasackumulator, AGA-ljus, Dalén-ljus, AGA ljusväxlare, AGA-gasreserv, AGA fyrlyktor, AGA linser, AGA teckengivare, glödnätsbytare, AGA mistsignal, solventil, klippventil, Dalénmuseet, linspendel, acetylen, fyr- och handelshistoria, fyrljus, gasglödljus