Huvudsida
Tips: Om du vill öka upplevelsen på din mobil, använd liggande format på skärmen.
Matskär med kummel och "avblinkad" fyr, nu klassad som kummel, till vänster och Tistlarna fyrplats till höger. Foto Ola Alander 2024.
Nyheter
- Barnen har fått en egen sida: Barnens sida Klicka här.. Tipsa gärna om vad du vill se här. Tack.
- Klicka här för karta för Visningsfyr/besöksfyr och fyrar som är byggnadsminnen.
- 13 fyrar görs säkra för visning för allmänheten. Flera får ett "eget" fyrmuseum med "riktiga" fyr-prylar.
- LISTA ÖVER SVENSKA FYRAR 1921 är nu "absorberad" i Fyrwiki. Cirka 1000 fyrar för Lotsverket. Plus c:a 100 för Vänern + c:a 100 för Trollhätte kanal + ett antal för Göta kanal.
- Du kan nu läsa om deras tidiga egenskaper som fyrkaraktär, lysvidd, sektorer med mera. Klicka resp. sida för fyren.
- Till Esbjörn Hillbergs minne. Anslag och stipendier kan sökas här. Syftet skall vara att främja bevarande, tillgänglighet och kunskap kring svenska fyrar och fyrväsende. För mer info klicka här.
- Bygget av Ölands Södra Grund, av civilingenjör Hans Fagerström, särtryck ur Betong nr 4, 1952. (22 MB). En initierad beskrivning av projektering och byggande.
- Radioprogram: En serie i Sveriges Radio om fyrar gjorda av Peter Gropman. Klicka här. (10 min)
- Evert Taube har fått sin sida: Evert Taube. Beskriver lite av hans uppväxt och fyrsläkt.
- Vårdprogram för viss bebyggelse på Gotska Sandön är rykande färsk. Klicka Vårdprogram
- Musikvideo: Lighthouse. Klicka här Text/musik av Anders Norman. En modern "sjömansvisa" om farfar Joe på Falsterbo fyr.
- Fyrvandring / utflykt, en nyfiken aktivitet att upptäcka fyrar och kringliggande miljöer. Klicka här
- Video: Hemliga rum: Godnatts fästningstorn - Ett ljus i mörkret, Statens Fastighetsverk (12 min)
- Video: Sjösättning av kassunfyren Dynabrott 1972, filmare/fotograf Thommy Waern. (2:29 min)
- Fyrarnas historia går hand i hand med handelns och sjöfartens historia. Se hur det började och hur det blev. Klicka Fyr- och handelshistoria.
- Varför inte passa på att lära dig om handel, sjöfart och säkerhet? Sjöfartsverkets motsvarighet i England, Trinity House, har tagit fram ett lättfattligt utbildningspaket för barn i åldrar 5-7, 7-11 och 11-14 år plus dito för deras lärare. Det är på en ganska enkel engelska. Det är gratis att ladda ner. Klicka här: trinityhouse.co.uk/bananas
- Eller lyssna på en musikvideo från Fjuk fyrplats? Klicka här
- Eller lyssna på Dagny Carlsson fyrvaktardotter berättar Klicka här
- Eller veta mer Klicka här om livet på en fyrplats eller Klicka här om livet på ett fyrskepp
- Eller inspireras av böcker, Klicka här Läsvärt
- Gustav Dalén, 150 år sedan han föddes. Radioprogram i Vetandets Värld, SR P1. Klicka här. av Mats Carlsson Lénart (20 min)
- På sin tid var optiska flygfyrar starka ljusbärare. Vissa kunde även ses från sjön. Här har de fått sig en uppdatering. Flygfyrar, klicka här.
- Visst var det bättre förr finns det de som tycker. Läs och bedöm själv! Klicka här
- Kontakt. Om du vill får du gärna sända mig foto. Tack!
- Och allt började med: Rovolja, vad är det?
Några fler filmer och program
- Video: Fyren. Om Hoburg fyr. Filmen inspelad 1948 visar lysboj, rapportering väder, tändning av Lux-ljus, drivning av linsen med lod och urverk, mistsignalering med knallsignal och mycket mer. (9 min).
- Video: En Utfärd till Björns fyrplats. Filmen inspelad under 1950-talet av Rickard Ahlander på uppdrag av Hållnäs Hembygdsförening. En skön nostalgitrip! (4:27 min).
- Video: Bilder från livet ombord på fyrskeppet Almagrundet. , från 1956. Filmarkivet.se (12 minuter).
- Video: Svensk Utpost . En film av Åke G. Nilsson. Inspelad på Gotska Sandön 1948 (15 min).
- Video: Kullens fyrplats om kvällen. Klicka här.. Med mycket lins och glas. (2,5 min).
- Video: Bygget av kassunfyren Gustav Dalén, ur Sjöfartsverkets arkiv. (11 min).
- Lubbe Nordström skrev 1922 en bok om att bo och arbeta på fyrskeppet Almagrundet. Klicka här för att läsa FYRSKEPPET. EN DAGBOK AV LUDVIG NORDSTRÖM MED TECKNINGAR AV FÖRFATTAREN. En skön nostalgitrip! Dåtid och nutid möts genom att tipset är insänt av Staffan Liljekvist. "Det är min morfars far Anders Albin Mattsson som var fyrmästare på den tiden och som är med i boken."
- Ett antal sommarfärska radioprogram med fyrar som tema har gjorts av programmakaren Mats Carlsson Lénart. Stort tack! Tack även till P4 Gävleborg, P4 Västernorrland, P4 Värmland och P4 Göteborg! Klicka här för länkar till radioprogram
Fler filmer / videor finner du om du Video - Klicka här.
Skärm
- Visningen är optimerad för förstoring 100% på skärm med storlek för 4k. 100% ställs in med tangent "Ctrl" nedtryckt och sedan trycka tangent "0" (noll) för PC. "Kommando" + "0" (noll) för Apple.
- Visa en bild större genom att - klicka i bilden, och en gång till - och kanske en gång till - återgå med backpil.
- Programmet anpassar visningen så långt det går efter tittarens skärm. Mobil och padda har ju mindre bredd än 4k. Miraklen tar längre tid ... .
- Många använder "bara" sin mobiltelefon. Tips för bästa upplevelse, använd liggande format för skärmen.
Fyrpersonal
- Registret med fyrpersonal har sprängt "drömvallen 11 000"! Nu med 11 475 (!) personer (personal + närmast anhöriga). Snyggt jobbat, Maria! Saknar du bild? Skicka in om du har!
- För alla svenska f.d. bemannade fyrplatser, fyrskepp och i förekommande fall kassunfyrar finner du en länk till Svenska Fyrsällskapets register för fyrpersonal och kan där se vilka som arbetat där.
- Du kan också här i Fyrwiki söka på platsens namn, scrolla ner till "Avbemanning och personal" och klicka på länken.
Hur man söker
- Du kan söka på begrepp (funktionen Sök i övre högra hörnet) eller följa länkar eller klicka i kartor. De flesta kartor är klickbara.
- Sökfunktionen är "grinig" och kräver exakt inskrivning. Därför - när du skrivit in två-tre bokstäver - vänta några sekunder - så visas en lista med förslag. Välj ur listan genom att klicka - eller fortsätt att skriva in.
- Interaktiva kartor baserade på GoogleMap visas med hemmagjord "plupp" plus "flagga". Klick i BLÅ text länkar till vad namnet anger. Zooma in och zooma ut med scroll-hjulet på musen + tangent Ctrl. Flytta i sidled genom att "dra". Välj mellan "Karta" eller "Satellit".
- Om du bara vill känna dig för kan du börja med att skriva in ordet fyr, eller varför inte fyrskepp eller kassunfyr, och sedan klicka dig vidare med hjälp av länkarna. De i BLÅTT finns. De i RÖTT är ännu inte skrivna. I sista raden på varje sida finns förslag till "matnyttigt" som länkar vidare i detta Lexikon.
Besöka och bo på fyr
På sidorna för större svenska fyrplatser finner du längst ner en beskrivning hur man tar sig dit, om man kan bo där och andra uppgifter.
Vad gäller bo på fyr kan du
- söka på Svenska Fyrsällskapets hemsida, klicka här: Bo på fyr
- söka här i Fyrwiki för de svenska större fyrarna, För karta klicka här: karta svenska f.d. bemannade fyrplatser
- själv söka på internet
Klicka här för svensk zoombar Fyrkarta
Tack
- Stort tack till Nils Stenberg, Per Norlin, Klas Anjou, Esbjörn Hillberg, Tore Olsson, Åke Olofsson, Lennart von Post, Ulf Schloss, Sune Wilhelmsson, Tomas Berglund, Tommy Öberg, Lars-Jonny Landström, signaturerna CL, DE, UV och många, många andra för ett flertal bilder!
- Stort tack för en donation med bilder med mera över svenska kassunfyrar genom Marianne Kjellgren, änka till Gunnar Kjellgren! Detta Lexikon/fyrwiki har absorberat detta genom tillägg till "alla" sidor med kassunfyrar. På sidan Projektering ges en inblick i det ingenjörsmässiga och ekonomiska för fyrarna Farstugrunden, Falsterborev kassunfyr och Brofjordens Dynabrott och Brandskärsflak. Njut och begrunda!
- Stort tack till Tore Olsson som donerat en samling med tidningsurklipp (.pdf-filer) om fyrplatser. Återfinns för respektive fyrplats under "Länkar" och sedan "Ur Arkiv Tore Olsson".
- Ett ännu större tack till Tore Olsson som skänkt en större samling med bilder! Undertecknad håller på att lägga in dem där sig bör i Fyrwiki. Ha tålamod!
English
Many thanks to Commonwealth Lighthouse Service, Melbourne, Australia for providing photographs on apparatus from AGA AB !
With permision from World Lighthouse Society we proudly present Glossary of Lighthouse Optics Terminology
Click here for article by Christian Lagerwall, Sjöfartsverket The Swedish Contribution to Aids to Navigation History
- Sorry! No further text in English.