Huvudsida

Från fyrwiki
Hoppa till: navigering, sök

VälkommenFyrwikiBlåGul.jpg

PaterNosterStripp3LEE2109.jpg

Pater Noster fyrplats. Foto Leif Elsby.


Bålsö fyr med solpaneler är fortfarande i aktiv tjänst. Tack för det Sjöfartsverket!. Foto Tommy Öberg 2020
Örskär fyr. Här som CAD-ritad 3D-bild av Samuel Hedlund. Fyren är fortfarande i tjänst. Tack för det Sjöfartsverket!
Fl(3) 9s.jpg
Måseskär gamla och nya fyr samt Nautofon. Foto L Elsby 2014
Ledfyren Torshälla i Mälaren. Foto Sune Wilhelmsson.
När fyrar inte går att rädda rivs de. Här rivningen av Garpen 1933. Foto Gellerstad
Natten till den 12 januari 2015 knäcktes den 8 meter höga fyren Tån vid Brofjorden av stormen Egon och kastades 30 meter bort. Här är överdelen. I bakgrunden syns lotsbåten. Fotograf Göran Winge
Fyrar flyttas och byggs nya då farleder byggs om. Här fyren Grynet Nedre i nya inseglingen till Gävle. Foto Mikael Andersson SjöV
Den nya fyren på Otterhällan i Söderhamn efter byte. Foto Esbjörn Hillberg
Fladen kassunfyr ersatte fyrskeppet Fladen i Kattegatt. Arkiv Gunnar Kjellgren
Hoburg fyr. Det som syns över lanterninen är antenner för GPS och används för att skicka ut signaler för D-GPS. Foto Leif Elsby
Fyren Landsort och ett nu musealt kustförsvar. Foto Ulf Schloss

Varför inte passa på att lära dig om handel, sjöfart och säkerhet? Sjöfartsverkets motsvarighet i England, Trinity House, har tagit fram ett lättfattligt utbildningspaket för barn i åldrar 5-7, 7-11 och 11-14 år plus dito för deras lärare. Det är på en ganska enkel engelska. Det är gratis att ladda ner. Klicka här: trinityhouse.co.uk/bananas

Varför inte njuta av en video från SVT om fyrplatsen Märket? Klicka här

Eller lyssna på en musikvideo från Fjuk fyrplats? Klicka här

Eller lyssna på Dagny Carlsson fyrvaktardotter berättar Klicka här

Eller en video från 1956 Bilder från livet ombord på fyrskeppet Almagrundet. , Filmarkivet.se (12 minuter)

Eller inspireras av böcker, Klicka här Läsvärt

Senast uppladdade bilder, klicka här!. Om du vill får du gärna sända mig foto. Tack!

Med svenska, finska, danska och norska fyrar, fyrskepp och kassunfyrar, plus mistsignaler, radiofyrar, historik, teknik, hur man levde, ljud, bild och film samt länkar till radioprogram och Lubbe Nordströms bok från 1922 om Fyrskeppet Almagrundet och mycket annat.

Klicka här för karta svenska f.d. bemannade fyrplatser

Och allt började med: Rovolja, vad är det?

Lyssna på ett av sommarens radioprogram: Storjungfrun – Gävleborgs första fyr, ur SR P4 serien "Gävleborgs fyrar" (8:37 min)

Gustav Dalén, 150 år sedan han föddes. Radioprogram i Vetandets Värld, SR P1. Klicka här. av Mats Carlsson Lénart (20 min)

Video med mycket lins och glas: Kullens fyrplats om kvällen. Klicka här., Kullen. (2,5 min).

Aktuellt i fyrwiki

Pågående arbete knyter ihop fyrarna med lotsplatser, lotsbarnskola och sjömärken. Fyrmän och lotsar hade samma arbetsgivare: Lotsverket och bodde ibland nära varandra. De har fått klickbara symboler: LotsSymbol2.jpg Båk.jpg Spirbåk.jpg Arbete pågår. Ha tålamod!

Ett antal sommarfärska radioprogram med fyrar som tema har gjorts av programmakaren Mats Carlsson Lénart. Stort tack! Tack även till P4 Gävleborg, P4 Västernorrland, P4 Värmland och P4 Göteborg! Klicka här för länkar till radioprogram

Visst var det bättre förr finns det de som tycker. Läs och bedöm själv!

Lubbe Nordström skrev 1922 en bok om att bo och arbeta på fyrskeppet Almagrundet. Klicka här för att läsa FYRSKEPPET. EN DAGBOK AV LUDVIG NORDSTRÖM MED TECKNINGAR AV FÖRFATTAREN. En skön nostalgitrip! Dåtid och nutid möts genom att tipset är insänt av Staffan Liljekvist. "Det är min morfars far Anders Albin Mattsson som var fyrmästare på den tiden och som är med i boken."

Pågående arbete i fyrwiki handlar även om svenska obemannade ledfyrar, ensfyrar, hamnfyrar, många till antalet, hela 2 524 stycken, puh, så ha tålamod. Kolla in Västra Kvarken och Mälaren som är nästan klara med bilder. I flera kustavsnitt saknas bilder. "Bild saknas" betyder att du gärna får sända mig foto. Tack!

Stort tack till Klas Anjou, Esbjörn Hillberg, Tore Olsson, Åke Olofsson, Lennart von Post, Ulf Schloss, Sune Wilhelmsson, Tomas Berglund, Lars-Jonny Landström, signaturerna CL, DE, UV och många, många andra för ett flertal bilder!

Stort tack för en donation med bilder med mera över svenska kassunfyrar genom Marianne Kjellgren, änka till Gunnar Kjellgren! Detta Lexikon/fyrwiki har absorberat detta genom tillägg till "alla" sidor med kassunfyrar. På sidan Projektering ges en inblick i det ingenjörsmässiga och ekonomiska för fyrarna Farstugrunden, Falsterborev kassunfyr och Brofjordens Dynabrott och Brandskärsflak. Njut och begrunda!

Vi har fått en film där vi gör En Utfärd till Björns fyrplats, inspelad 1957. En skön nostalgitrip!

Stort tack till Tore Olsson som donerat en samling med tidningsurklipp (.pdf-filer) om fyrplatser. Återfinns för respektive fyrplats under "Länkar" och sedan "Ur Arkiv Tore Olsson".

Vänern har fått sig en rejäl uppdatering, inte minst med inventering av fyrpersonal på de många fyrplatserna. Snyggt jobbat Maria!

Dessförinnan var det om fyrkaraktär, interaktiva kartor, CAD-ritade fyrar och internationella fyrdagen och inte minst "mjuka" värden som livet på en fyrplats, i eller utan uniform, livet på ett fyrskepp, lotsbarnskola , skeppsgossekåren , livet som sjöman och livet i bondesamhället .

Fyrpersonal

Registret med fyrpersonal har sprängt "drömvallen 10 000"! Nu med fler än 10 739 (!) personer (personal + närmast anhöriga). Snyggt jobbat, Maria!

För alla svenska f.d. bemannade fyrplatser, fyrskepp och i förekommande fall kassunfyrar finner du en länk till Svenska Fyrsällskapets register för fyrpersonal och kan där se vilka som arbetat där.

Du kan också här i fyrwiki söka på platsens namn, scrolla ner till "Avbemanning och personal" och klicka på länken.

Viktiga inställningar

Visningen är optimerad för förstoring 100% på skärmen. Ställs in med tangent "Ctrl" nedtryckt och sedan trycka tangent "0" (noll) för PC. "Kommando" + "0" (noll) för Apple.

Om du vill visa en bild större - klicka i bilden, och en gång till - återgå genom att klicka backpil.

Hur man söker

Du kan söka på begrepp (funktionen Sök i övre högra hörnet) eller följa länkar eller klicka i kartor. De flesta kartor är klickbara.

Sökfunktionen är "grinig" och kräver exakt inskrivning. Därför - när du skrivit in två-tre bokstäver - vänta några sekunder - så visas en lista med förslag. Välj ur listan genom att klicka - eller fortsätt att skriva in.

Interaktiva kartor baserade på GoogleMap visas med hemmagjord "plupp" plus "flagga". Klick i BLÅ text länkar till vad namnet anger. Zooma in och zooma ut med scroll-hjulet på musen + tangent Ctrl. Flytta i sidled genom att "dra". Välj mellan "Karta" eller "Satellit".

Om du bara vill känna dig för kan du börja med att skriva in ordet fyr, eller varför inte fyrskepp eller kassunfyr, och sedan klicka dig vidare med hjälp av länkarna. De i BLÅTT finns. De i RÖTT är ännu inte skrivna. I sista raden på varje sida finns förslag till "matnyttigt" som länkar vidare i detta Lexikon.

Några grupperade "ingångar" till Lexikon

Nedanstående symboler är klickbar och visas överst på sidorna i avsikt att ge snabb orienteríng. Flertalet är eget påhitt.

SweFlag.jpg Svensk Fyrkarta, Svenskt fyrväsende FiFlag.jpg Finskt fyrväsende
DKFlag.jpg Danskt fyrväsende NorFlag.jpg Norskt fyrväsende
Symbol fyr.jpg Fyr Symbol fsk.jpg Fyrskepp
Symbol kassfr.jpg Kassunfyrar i Sverige Symbol lysboj.jpg Lysboj
Lur ritad.jpg Mistsignal Blixtsymbol.jpg Radiofyrar och radionavigering
Historik.jpg Historik Kompassros ritad.jpg Navigation
Fotogenlamp ritad.jpg Teknik Vantskruv.jpg Tillverkare
KanalSymbol.jpg Vattenvägar Maskaron.jpg Personer
Symbol Person.jpg Personal och organisationer VSS logo .jpg Vänern och Venerns Seglationsstyrelse
Livet.jpg Livet och berättelser ur Blänket SymbolIntFyrdagen.jpg Internationella fyrdagen
KällorOchBild.jpg Källor och bildmaterial

Besöka och bo på fyr

På sidorna för större svenska fyrplatser finner du längst ner en beskrivning hur man tar sig dit, om man kan bo där och andra uppgifter.

Vad gäller bo på fyr kan du

  1. söka på Svenska Fyrsällskapets hemsida, klicka här: Bo på fyr
  2. söka här i Lexikon för de svenska större fyrarna, För karta klicka här: karta svenska f.d. bemannade fyrplatser
  3. själv söka på internet

Klicka här för svensk zoombar Fyrkarta

Om Lexikon

Programvaran är från MediaWiki. Till den är kopplad en databashanterare. Motsvarande gäller för uppslagsverket wikipedia. I den kan innehållet "läsas" och ändras av "alla". Men här i Lexikon kan Du "bara läsa" men inte spara ändringar.

Bildmaterial och text i Lexikon får "användas av alla". Dock skall du ange att de hämtats från Svenska Fyrsällskapets Lexikon och ange namn på eventuell fotograf. Bilderna ligger på servern med måttligt hög upplösning, detta för att inte "spränga" utrymmet. Högre upplösning kan kanske finnas om du kontaktar den som bilden kommer ifrån.

Mer om copyright och Svenska Fyrsällskapet

Vad Lexikon skall innehålla bestämmer Svenska Fyrsällskapet. Uppbyggnad, design och programmering är gjort av undertecknad Leif E Elsby, som också har skrivit texter, gjort sammanställningar och framställt kartorna.

English

Many thanks to Commonwealth Lighthouse Service, Melbourne, Australia for providing photographs on apparatus from AGA AB !

With permision from World Lighthouse Society we proudly present

Click here for article by Christian Lagerwall, Sjöfartsverket The Swedish Contribution to Aids to Navigation History

Sorry! No further text in english.

Känsö3L-EPettersson.jpg

Till Svenska Fyrsällskapets hemsida