Viten

Från fyrwiki
Hoppa till: navigering, sök

Viten, svensk obemannad ledfyr, Kattegatt.

ONO om Vinga, mellan farledsgrenarna. En bränning ligger 200 m NO om fyren
Göteborg karta ritad.jpg
Iso 6s.jpg

SweFlag.jpg Symbol fyr.jpg

Viten. Foto Hugo Hallgren.
Viten. I bakgrunden Buskärs Knöte. Foto Esbjörn Hillberg.
Laddar karta ...


Laddar karta ...


Fyrplatsen

WGS-84 Lat. N 57 38,1. Long. E 11 37,3. Sv. Nr. 757800. Int. Nr. C0567

1896 anlades fyrplatsen. Veklampa

1930 hade fyren AGA-ljus, lins av 4:e och 6:e ordningen. Fyrkaraktär Bx WRG 3s 11M. Lyshöjd 11 m. Vit fyrkur på österut vitt, västerut grått , 9 m högt koniskt fundament

1955 fick fyren elektriskt ljus med energi från allmänna elnätet. Fyrkaraktär K WRG 6s 11M. Fyrbyggnadens nedre del är fasadbelyst. VARNING en kraftkabel är utlagd mellan SO delen av Vinga och fyren Viten. Inom 200 m avstånd från kabeln råder ankringsförbud. Kabelsträckningen framgår av sjökort S 276

Nuvarande utseende: Vit fyrkur på vitt 9 m högt koniskt fundament. Fyrbyggnadens nedre del är fasadbelyst

Nuvarande karaktär: Iso WRG 6s 11M. Lyshöjd: 11,0 m.

Teknik

Den första fyren var utrustad med en så kallad åtta-dagarslykta. Det var en sorts fotogenlampa. Den var tänd dygnet runt. Den hade en bränslebehållare stor nog att räcka i åtta dagar. Bränslet bestod av så kallad gasolja, den tidens fotogen.

Huset var av den tidens standardmodell. Det var tillverkat i trä på snickerifabrik Bark & Warburg i Göteborg. Det kom som "prefab" till fyrplatsen och monterades på kort tid. De tillverkades i ett större antal. Under perioden 1882-1886 anlade Lotsverket inte mindre än 88 sådana ledfyrar.

Sektorerna bildades med hjälp av skivor av färgat glas monterade på ställningar som satt fast utanför fyrhuset. Den ledande sektorn med vitt ljus bildades av glipan mellan de färgade glasen. På gamla fotografier ser de ut som mörka skärmar.

När AGA-ljuset ersatte veklampan innebar det att driften blev automatiserad. En solventil tände fyren när det blev mörkt och släckte den när det åter blev ljust. Bränsle behövde bara fyllas på en eller två gånger per år. Det sköttes av Lotsverkets personal från Erholmens gasstation vid Marstrand. De bytte gasackumulatorerna som innehöll acetylen som var fyrens bränsle.

Personal

Fyren var obemannad men krävde ändå tillsyn. På fotogentiden ( med veklampa)bestod arbetet av att fylla på bränsle, trimma veken, göra rent lampglas, glasrutor och skivorna som bildade sektorer.

Med fyren automatiserad med AGA-ljus behövdes bara tillsyn då och då för att kolla att allt var OK.

För att få reda på vilka som arbetat här klicka på länken: fyrpersonal Viten

Göteborgs skärgård

Klicka här för att se fyrarna i Göteborgs skärgård.


Jfr Kattegatt, svenskt fyrväsende, Lotsverket, ledfyr, Göteborg