Viten

Från fyrwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Viten, förr benämnd Vitten, svensk obemannad ledfyr, Kattegatt.

ONO om Vinga, mellan farledsgrenarna. På det sydligaste av grunden Vittarna, O om Vinga. En bränning ligger 200 m NO om fyren.
Göteborg karta ritad.jpg
Iso 6s.jpg

SweFlag.jpg Symbol fyr.jpg

Viten. Foto Mårten Waern 2015.
Viten. I bakgrunden Köttstycket. Foto Esbjörn Hillberg.
Viten. Foto Hugo Hallgren.
Laddar karta ...


Laddar karta ...


Fyrplatsen

WGS-84 Lat. N 57 38,1. Long. E 11 37,3. Sv. Nr. 757800. Int. Nr. C0567

1896 anlades fyrplatsen på den sydligaste av grunden Vittarna, O om Vinga fyrplats. Veklampa.

1911 fick fyren AGA-ljus och lins av 4:e ordningen. Fyrkaraktär: Bx WR 3s 11M. Lyshöjd 10 m. Runt torn, nedre delen grå av granit och övre delen vit av järn.

Fyrsken Gräns Gräns
Vitt 102 117
Rött 117 132
  • Dessutom vitt oförstärkt blixtsken från c:a 315 grad över 0 grad till c:a 45 grad.

1930 hade fyren AGA-ljus, lins av 4:e och 6:e ordningen. Fyrkaraktär Bx WRG 3s 11M. Lyshöjd 11 m. Vit fyrkur på österut vitt, västerut grått , 9 m högt koniskt fundament.

1955 fick fyren elektriskt ljus med energi från allmänna elnätet. Fyrkaraktär K WRG 6s 11M. Fyrbyggnadens nedre del är fasadbelyst. VARNING en kraftkabel är utlagd mellan SO delen av Vinga och fyren Viten. Inom 200 m avstånd från kabeln råder ankringsförbud. Kabelsträckningen framgår av sjökort S 276.

Nuvarande utseende: Vit fyrkur på vitt 9 m högt koniskt fundament. Fyrbyggnadens nedre del är fasadbelyst.

Nuvarande karaktär: Iso WRG 6s 11M. Lyshöjd: 11,0 m.

Teknik

Den första fyren var utrustad med en speciell apparat. Den var tillverkad av Barbier & Fenestre och den i Vittens fyr var den enda i sitt slag som har varit i bruk i Sverige. Den var avsedd att utan tillsyn brinna i tre veckor. Idag finns den i samlingarna på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.

Det var en sorts fotogenlampa. Den var tänd dygnet runt. Den hade en bränslebehållare stor nog att räcka i tre veckor. Bränslet bestod av så kallad gasolja, den tidens fotogen.

Huset var av den tidens standardmodell, så kallad rund fyrkur i järn.

Sektorerna bildades med hjälp av skivor av färgat glas monterade i fyrkuren. Den ledande sektorn med vitt ljus bildades av glipan mellan de färgade glasen. På gamla fotografier ser de ut som mörka skärmar.

När AGA-ljuset ersatte veklampan innebar det att driften blev automatiserad. En solventil tände fyren när det blev mörkt och släckte den när det åter blev ljust. Bränsle behövde bara fyllas på en eller två gånger per år. Det sköttes av Lotsverkets personal från Erholmens gasstation vid Marstrand. De bytte gasackumulatorerna som innehöll acetylen som var fyrens bränsle.

Personal

Fyren var obemannad men krävde ändå tillsyn. På fotogentiden (med veklampa) bestod arbetet av att fylla på bränsle, trimma veken, göra rent lampglas, glasrutor och skivorna som bildade sektorer.

Med fyren automatiserad med AGA-ljus behövdes bara tillsyn då och då för att kolla att allt var OK.

För att få reda på vilka som arbetat här klicka på länken: fyrpersonal Viten

Göteborgs skärgård

Klicka här för att se fyrarna i Göteborgs skärgård.


Jfr Kattegatt, svenskt fyrväsende, Lotsverket, ledfyr, Göteborg