Svenska Fyrsällskapet

tidning

Senaste nytt från Svenska Fyrsällskapet

Här presenterar vi senaste nytt, pressmeddelanden och annat läsvärt från Svenska Fyrsällskapet.

Du kan också finna nyheter, tips och annat med fyranknytning.

Har du någon nyhet du vill förmedla ? Stor eller liten spelar ingen roll. Kontakta oss

Följ oss även på Facebook


Åtta fyrplatser blir statliga byggnadsminnen

Torsdagen den 7 december beslutade regeringen att förklara åtta fyrplatser, varav en lotsplats, för statligt byggnadsminne.

"Fyrplatserna är en självklar del av vårt kulturarv. Genom dem får vi ökad kunskap om sjöfartens och samhällets historia. Det finns ett stort lokalt engagemang och nu tar staten ett tydligt ansvar genom att bevara dessa fyrplatser för framtiden", säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

"Ett av syften med Fyrsällskapet är att öka intresset för Svenska fyrar så att fler av dem kan bevaras för framtida generationer. Därför är vi såklart extra glada idag när ett sådan här beslut tas", säger Esbjörn Hillberg, ordförande Fyrsällskapet

Regeringens beslut omfattar


Nu finns vi även på Instagram

Du hittar oss under namnet svfyr

Internationella Fyrdagen 2017. Firas på 70-tal platser runt Sverige. Boka helgen 19 - 20 augusti. Se http://www.fyr.org/aktiviteter/int-fyrdagen/ #svfyr #fyrdagen #internationellafyrdagen #fyrsällskapet (Vippfyr - bild Ulf Schloss)

A post shared by Svenska Fyrsällskapet (@svfyr) on

-- Arne Svensson -- 2017-08-13 --


Ett trevligt sommartips


Två av våra medlemmar, fyrkonstnärerna Ulf Sveningson och Rolf Allan, ordnar en lite annorlunda fyrtavelutställning på Dyrön 8 – 14 juli i Galleri Bockeberget (Södra hamnen). Tag färjan till Dyrön från Rönnäng eller besök Dyrön med egen båt. Hjärtligt välkommen.

-- Filip Larsson -- 2017-06-09 --


Visning av fyrskepp i Ystad 10:e juli


Sjöhistoriska föreningen i Ystad står som värd ett celebert besök, den 10 juli 2017 kommer Fyrskeppet Elbe1 från Tyskland till Ystad. Det 70 åriga tyskbyggda fartyget är komplett och i full funktion. Fartyget kommer att finnas i Ystad hamn i fyra dygn och kommer att vara öppet för besök och visning samt även dagsturer kommer att erbjudas. Fartyget är ett kulturfartyg och väl värt ett besök. Kontaktperson: Fleming, 0705180671, fleming@ystadsjohistoriska.se

-- Filip Larsson -- 2017-06-09 --


Båtlinje till Söderarm

Nu är det möjligt att besöka Söderarm. I sommar, varje onsdag och torsdag, vecka 27-31, går en passagerarbåt mellan Kapellskär och Söderarm. Biljetter och information genom Visit Roslagen tel 0767-650660 eller hos Turistbyrån Norrtälje.

-- Arne Svensson -- 2017-05-16 --


Fyrresa till Estland, Lettland och Finland

Vi har fått ett erbjudande från ordföranden i US Lighthouse Society att i mån av plats får medlemmar i Svenska Fyrsällskapet delta i deras fyrresa till Estland. Lettland och delar av Finland 29 maj till 12 juni. Läs vidare på Lighthouse Societys webbplats

Kontakta eller , med era frågor och hälsa ifrån Svenska Fyrsällskapet (Swedish Lighthouse Society)

-- Esbjörn Hillberg -- 2016-12-25 --


Missade du Sofie Livebrants "Sånger vid Havet" i SVT2 ?

Se istället Sofie Livebrants musikdokumentär på SVT Play

Programmet är en entimmes lång sammanställning från Sofies uppträdanden under 2015 på olika fyrplatser i Skottland (Kinnaird Head, Cromerty och Souter), England (Hurs Castle), Norge (Marstein och Lindesnes) och Sverige (Kullen, Ljungs kyrka, Sjöhistoriska Stockholm och stadsbiblioteket Göteborg).

Se även Sofies webbplats...

-- Arne Svensson -- 2016-09-14 -- Uppdaterad 2016-09-26 --


Ny fyrutställning

Lördagen den 4:e juni 2016 invigdes utställningen Fyrliv på Gotska Sandön och utgångspunkten är Norra fyren som byggdes 1858-59. Fyrtornet var en Heidenstamsfyr som levererades i byggsats. Samtidigt byggdes också de första husen i Fyrbyn där fyrmästaren och fyrvaktarna bodde med sina familjer och där än i dag personalen som arbetar på ön bor. Varm välkommen till utställningen.

För mer information om utställningen, läs pressmeddelande här...

Se även Gotska Sandöns Nationalparks facebook-sida ...

-- Arne Svensson -- 2016-05-28 -- Uppdaterad 2016-06-06 --


Gör som Amanda Jensen och bli fyrvaktare på Hoburgens fyr

Vill du vara med och visa Hoburgens fyr i sommar ? Fyrtillsyn Gotland behöver fler som kan hjälpa till att fyrvakta och guida i Hoburgens fyr. Man vaktar en vecka, från söndag till lördag, någon gång under perioden vecka 29 till vecka 32. Är du intresserad kontakta 070 - 560 11 90

Missade du programmet "Så Mycket Bättre" där Amanda Jenssens var fyrvaktare på Hoburgs fyr kan du se klippet från TV4 Play här (1.24 min)

Hoburgs fyr

-- Arne Svensson -- 2016-05-17 --


Fyrbesökslogg

Har du kontroll på hur många fyrar du besökt? Hämta Svenska Fyrsällskapets fyrbesökslogg här...

-- Marie Tilosius -- 2016-02-02 --


326 GP-fyrar avverkade!

I drygt ett kvartsekel har ”Månadens fyr” publicerats i GP. För att få nya friska idéer på den fyrjournalistiska fronten och för att få reda på mer om Svenska Fyrsällskapet besökte Göteborgspostens Kristian Wedel och Ulf Sveningson, Svenska Fyrsällskapets ordförande Esbjörn Hillberg, på Donsö. Vill du läsa mer om det besöket finns länken till Göteborgspostens artikel här...

-- Arne Svensson -- 2015-10-15 --


Harnäs fyrplats 150 år

Den 30 maj firar Svenska Fyrsällskapet och Harnäs Intresseförening Harnäs fyrplats 150 år.

Välkomna till Harnäs Udde den 30 maj 16.00 till 18.30. Det går att köra bil till fyrplatsen, skyltar kommer att finnas från den södra infarten till Sjötorp och från väg 26 (vid skylt Surö bokskog). Man kan också vandra den nya vandringsleden från bandyplanen i Sjötorp, längs Vänern ända ut till fyrplatsen. Läs mer här... (pdf, 328 kB)

Harnäs udde ligger i Vänern, norr om Mariestad. Karta och vägbeskrivning: Harnäs Udde... (www.hitta.se - öppnas i nytt fönster)

-- Arne Svensson -- 2015-04-25 --


Fyrar i Sveriges Radio P4

Programmet Båtlivet i P4, Sveriges Radio, besöker Donsö och Svenska Fyrsällskapets Esbjörn och Ulla Hillberg.

Läs mer, lyssna eller ladda ner programmet här...

-- Arne Svensson -- 2015-04-03 --


Pater Noster blir statligt byggnadsminne

Regeringen har i dag beslutat att förklara fyrplatsen Pater Noster i Tjörns kommun för statligt byggnadsminne. Riksantikvarieämbetet kommer att ange hur det nya byggnadsminnet ska vårdas och underhållas och i vilka avseenden det inte får ändras.

Pater Noster är en plats som starkt lever kvar i minnet hos den som varit där. Det är en plats som berättar om vår historia, men som samtidigt lever kvar i nuet. Nu ser vi till att fyren kommer att lysa även för kommande generationer, säger Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister.

Fyrplatsen Pater Noster på Hamneskär i Tjörns kommun tändes första gången år 1868. År 1977 släcktes fyren, men återinvigdes 30 år senare, september 2007, efter en grundlig renovering. Hela fyrplatsmiljön med fyrtorn, mistmaskinhus, bostadshus och uthus utgör en välbevarad helhet som har ett högt kulturhistoriskt värde.

Läs mer på Riksantikvarieämbetets webbplats.

-- Arne Svensson -- 2015-03-19 --


Så Mycket Bättre, Amanda Jenssens dag, Del 3, TV4

Att Amanda Jenssen har ett stort intresse för fyrar är det nog inte många som vet. Hör om hennes fascination för fyrar. Se gänget agera fyrvaktare och guida turister vid Hoburgs Fyr. Klipp från programmet på TV4 Play (1.24 min)

Musiken från Amandas dag på Spotify eller Spotify web

Läs också om Fyrtillsyn Gotland som är "ordinarie fyrvaktare" vid Hoburgs Fyr.

-- Arne Svensson -- 2014-11-02 --


Blänket-redaktören har ny mailadress

Allt du vill ha med i Blänket eller till fyrpersonalregistret skickas från och med nu till

-- Maria Elsby -- 2014-09-01 --


Fyrsällskapet svarar på Statens kulturfastigheters betänkande (SOU 2013:55)

Svenska Fyrsällskapets remissvar i sammanfattning:

  • att en Nationell Fyrstiftelse bör bildas för att säkerställa ett uthålligt skydd för och bevarande av det kulturhistoriska arv som fyrar och fyrplatser utgör
  • att stiftelseformen, med en full finansiering redan från start, skapar förutsättningar för ett ökat ansvarstagande från det civila samhället, och därmed goda möjligheter för ett bevarande och utvecklande av objekten utifrån annan lagstiftning och med annan ägare än staten
  • att stiftelseformen är en garant för allmänhetens långsiktiga tillgång till fyrar och fyrplatser
  • att stiftelsen ska omfatta en samlad förvaltning och ägande, och att till stiftelsen ska avskiljas samtliga de fyrar som bedöms kulturhistoriskt värdefulla, i takt med att dessa inte längre behövs för sitt ursprungliga ändamål
  • att i stiftelsens ändamål ska ingå att svara för en nationellt sammanhållen kunskapsbas för framtida forskning kring objekten och dess nautiska betydelse, samtmänniskorna och levernet vid de svenska fyrarna och fyrplatserna

Länk till Svenska Fyrsällskapets remissvar (pdf, 512 kB)

Remissvaret går även att finna i senaste numret av Blänket

Länk till Statens kulturfastigheters betänkande (SOU 2013:55)

-- Mikael Engqvist -- 2014-08-10 --


Återinvigning av Nolhagens fyrar i Mariestad

Mariestads Fyrsaällskap har i år renoverat Nolhagens båda fyrar och firar den Internationella fyrdagen med att återinviga fyrarna vid Nolhagen nedre. Nolhagens fyrar byggdes 1904 och är ensfyrar för ett avsnitt av farleden i Mariestdsfjärden. Fyrarna är i drift och och har så varit oavbrutet i 110 år. Talare är Sjöfartsverkets generaldirektör Ann-Catrine Zetterdahl.

Mer info på www.mariestadsfyr.se

-- Arne Svensson -- 2014-07-27 --


Fyrpersonalregistret fungerar normalt igen!

Problemet som plötsligt uppstod när man sökte i fyrpersonalsregistret efter fyrplats/fyrskepp är löst!

Ett stort tack till Anders Stuart, en av Fyrsällskapets medlemmar, som erbjöd sin hjälp och sedan rättade till felet så att allt fungerar normalt igen.

-- Maria Elsby -- 2014-07-09 --


Premiär för Fyrsällskapets Lexikon

Nu är det premiär för Svenska Fyrsällskapets lexikon. Vår medlem och Blänketmedarbetaren Leif Elsbys har fört över stora delar av sitt fyrlexikon till ett sökbart lexikon (wiki). Startsidan finns i menyraden under "Lexikon"

-- Leif Elsby -- 2014-05-07 --


Fyrbesökslogg

Har du kontroll på hur många fyrar du besökt? Hämta Svenska Fyrsällskapets fyrbesökslogg här...

-- Marie Tilosius -- 2013-08-10 --


Hållös Kulturhistoria

Ett arbete om Hållö av Ingela Lundin och Linnea Nordell från Bohusläns museum. Läs mer...

-- Arne Svensson -- 2013-07-10 --

Beställ klubbprylarBli medlemKontakta ossLänkarOm oss

FB Message Phone In English