Program våren 2020

Här presenterar vi utflykter och aktiviteter för våren 2020. Ansvariga för aktiviteterna är respektive programkommitté.

Vilken programkommitté som ansvarar för respektive aktivitet framgår av aktivitetens titel. Kontakta gärna programkommittéerna via mail eller telefon för frågor och anmälan.

 

Svenska Fyrsällskapet och Coronaviruset (COVID-19)

Mot bakgrund av utvecklingen för hur det nya Coronaviruset (COVID-19) sprider sig i samhället och de riktlinjer som gått ut för att minska smittspridningen har styrelsen för Svenska Fyrsällskapet beslutat att flytta fram årsmötet 2020. Vi återkommer med nytt datum.

Är du intresserad av någon av övriga aktiviteter enligt nedan, hör alltid av dig till ansvarig person, då vi kan komma att ställa in aktiviteter med kort varsel beroende av nya beslut och riktlinjer från myndigheter.
 
Vi ber om förståelse för dessa åtgärder.
 
Styrelsen Svenska Fyrsällskapet

 


 

Allt för sjön

6-15 mars - Stockholm

Älvsjömässan, Stockholm

Allt för Sjön 2020 har stängt p.g.a Coronaviruset (COVID-19)

 


 

Årsmöte

21 mars - Göteborg

Årsmötet är uppskjutet tills vidare p.g.a Coronaviruset (COVID-19). Vi återkommer med nytt datum

 


 

Fyrplats i Göteborg 1923 (Favorit i repris!)

22 mars - Göteborg

Samling Götaplatsen söndag 22 mars kl. 11.00

Vi har en extra guidning upp på fyrberget med anledning av att vi har lagt två Göteborgsförslag om att göra en stig/utsiktsplats och fyrutställning, 2021, på detta berg. Alla kan rösta på dessa förslag fram t.o.m. den 11 februari, mer info här.

Visste du att det har funnits en fyrplats i Johanneberg? Det var under jubileumsutställningen 1923 som man lät uppföra 3 fyrar på berget ovanför Näckrosdammen. Upp till fyrarna gick det en bergbana från Näckrosdammen

Vi pratar lite om Jubileumsutställningen då vi går från Götaplatsen till Näckrosdammen. Vi följer sedan bergbanans väg upp till Fyrplatsen. Fundamenten finns fortfarande kvar. Där uppe funderar vi på hur det såg ut 1923, hur det ser ut idag och vad man kan göra av platsen i framtiden. Svenska Fyrsällskapet har lagt in ett förslag till Göteborgs stad om att till stadens 400 årsfirande åter ställa en fyr på fyrplatsen och berätta om fyrarnas utveckling de senaste 100 åren. Ulf Smedbo, kunnig i tåg och järnvägsräls, berättar om bergbanan och Marie Tilosius berättar om fyrplatsen. Du som kan något om Jubileumsutställningen kom med och berätta

Ta grova skor det kan vara blött. Lite terrängpromenad på dålig stig, dock inte ”obanad” terräng, upp till fyrplatsen. Du kan ta asfaltväg tillbaka. Tid en och en halv timma. Vi avslutar vid fyrplatsen.

Ingen avgift, ingen Anmälan

Vid ev. frågor ring Marie Tilosius, tel. 031 - 52 61 65

 


 

Häradskärs Fyr och Lotsplats

25 mars - Stockholm

Aktiviteten "Häradskärs Fyr och Lotsplats" är tyvärr inställd p.g.a Coronaviruset (COVID-19)

 


 

Utflykt södra Gotland

18 april - Gotland

Samling Gammelgarns kyrka lördag den 18 april kl. 09.30

Visning av Kastalen, varefter färden går söderut till Tomtbod och Hus fiskeläge norr om Ronehamn. Sakkunnig guidning av Allan Pettersson. Fikapaus i den förväntade vårsolen, därefter sydvästlig kurs mot Kättelvik på Hoburgen med visning av livräddningsbåten ”Elisabeth Vachtmeister” som kommit tillbaka från fastlandet.

Medtag fikakorg

Kostnad: Ingen avgift

Anmälan: Anmälan före 17 april till Jan Ströberg eller 0708-949694

 


 

Fyrar i Stockholms skärgård

23 april - Stockholm

Aktiviteten är tyvärr inställd p.g.a Coronaviruset (COVID-19)

 


 

Fyrar runt Östersjön

27 april - Uppsala

Uppsala Segelsällskaps (USS) klubbhus, Skarholmen, Uppsala. Måndag den 27 april kl. 19.00

Magnus Rietzt, föreläser om Fyrar runt Östersjön. Magnus har besökt över 200 fyrplatser i samtliga länder kring Östersjön, och som första västerlänning fått tillstånd att besöka, och fotografera, de ryska fyrarna i Finska Viken. Där har tiden stått stilla, och där lever fyrvaktarna kvar

Ett samarbete mellan Svenska Fyrsällskapets Upplandsdistrikt och Svenska Kryssarklubbens Uppsala-Roslagskrets.

 


 

Fyrarna på Björkö

9 maj - Göteborg

Samling i Björkö Hembygdsgård, Kolviksvägen 3, 475 37 Bohus-Björkö lördag 9 maj kl 11.00 (slut efter ca 2 tim)

Från Fotogen till Elektricitet, Lars Jägersvärd berättar historien om de två fyrarna på Björkö som tillkom 1884. Han visar modellfyren ”Kajsa” som är gasdriven och innehåller klippapparat och solventil. Efter föredraget besöker vi fyren ”Björkö Nedre” och för de som är bergsvana även ”Björkö Övre”. Vi kommer att gå via en vandringsled, c:a 2 km, som är belägen vid fyrarna. Leden slutar nere vid hamnen där det finns möjlighet att köpa mat eller kaffe. Stavgång rekommenderas!

Vid ev. frågor ring Lars Jägersvärd 031 - 96 17 34

Kostnad: Ingen avgift

Anmälan: Ingen anmälan

 


 

Utflykt norra Gotland

9 maj - Gotland

Samling Slite lördag 9 maj kl. 09.30, minnesplatsen för Baltflyktingarna intill Sjöfartsmuséet

Det är Fredsdagen efter andra världskriget. Därefter guidad visning av Slite Cement, exklusivt för Fyrsällskapets medlemmar, av Göran Lindahl. Cementindustrin är ett tydligt landmärke som med sin 103 meter höga byggnad syns österut till sjöss 17 sjömil vid siktigt väder. Färden går sedan vidare till Furillen och fyren som återskapats till ursprungligt skick.

Fikarast i naturen. Medtag fikakorg. I mån av tid, besök i Fårösund

Kostnad: Ingen avgift

Anmälan: Anmäla helst före 8 maj till Jan Ströberg eller 0708-949694

 


 

Fyrar i Skagen och fågelflyttcenter

15 maj - Göteborg

Samling: Fredrikshamn, vid terminalen, FREDAG den 15 maj kl. 12.45

Vi åker med buss först till Skagen Grå fyr (Danmarks näst högsta fyr, 46 m, byggd 1858) där vi stannar i 2 timmar så att alla har chans att i lugn och ro gå de 210 trappstegen upp i fyren samt att se på Fågelcentret som är i anslutning till fyren. Möjlighet finns att gå från fyren ut mot grenen och bli upphämtad av bussen där.

Efter ett kort besök på Grenen blir det Skagen Hvíde Fyr, (Danmarks äldsta fyr, byggd 1745), som vi hoppas kunna komma in i och därefter till Vippfyren, en rekonstruktion, i full skala, av en vippfyr från 1626.

Vi återvänder till Fredrikshamn senast kl 19.30. Färjan till Sverige går 20.15.

Kostnad: Busskostnad 270 kr/person sätts in på Fyrsällskapets pg 1968420-8 inom 5 dagar från anmälan. Ange namn, mobil- och medlemsnummer samt Skagen på inbetalningen!

Tillkommer: färja t/r Gbg-Fredrikshamn bokas o betalas själv, färja avgår 09.10 från Göteborg. Pris 2019, för dagstur, 99 kr. Varför inte boka en lillsemester? Inträde Skagen Grå fyr c:a 75 dkr (2019), Ha med danska pengar!

Anmälan: Anmälan senast 1 mars till fyrprogvast@gmail.com min antal deltagare 25 max 40.

Vid ev. frågor ring Marie Tilosius, tel. 031 - 52 61 65

Ha med kläder efter väder och egen matsäck.

 


 

2 st endagsutflykter med Briggen Tre Kronor

30 och 31 maj - Stockholm

Seglingen startar kl 10.00 och är åter tillbaka i Stafsnäs c:a kl 18.00

Briggen ordnar för fyrsällskapets medlemmar två seglingar med Janne Olsénsom guide. Färden går denna gång österut från Stafsnäs och om vädret tillåter rundas Almagrundets fyr i havet utanför Sandhamn. Janne berättar under resan om fyrar, gamla hamnar och ensmärken som skapades för bl.a. positioneringen av Fyrskeppen

Kostnad: 1400 kr per person för segling, guidning, fika och lunch ombord.

Anmälan: senast 1 maj, till Briggens hemsida: https://www.briggentrekronor.se/

Deltagarna måste vara på plats i tid före avgång. Resa till Stafsnäs sker enklast med SL buss 433 eller 434 från Slussen.

 


 

Utfärd till Grönskär och Svenska Högarna

6 juni - Uppland

Samling i Stavsnäs Vinterhamn (nära bensinbryggan) lördag den 6 juni kl. 11.00.

Bil från Uppsala tar 1,5 – 2 timmar

Vi firar nationaldagen med en utfärd till Svenska Högarna och dess fyr. På vägen ut åker vi förbi Sandhamns fyr som fyller 150 år och Korsö torn. Vi stannar till vid Grönskärs fyr, som fyller 250 år. Vi hoppas på att få komma upp i fyren. Vi åker med Gunnar Hjertstrand, i hans båt som tar 12 passagerare. Gunnar kommer att visa fyrarna, som han tidigare vaktat i många år.

Turen kan ställas in eller ändras vid dåligt väder. Ett samarbete mellan Svenska Fyrsällskapets Upplandsdistrikt och Svenska Kryssarklubbens Uppsala-Roslagskrets.

Kostnad: 800 kr/person. Medtag egen matsäck!

Anmälan: senast 1 juni till Gunnar Boman, 0738 05 52 53

 


 

Fyrresa till Gotland

12-16 juni

Svenska Fyrsällskapet har i samarbete med MK-buss en 5-dagars fyrresa med buss till Gotland 12-16 juni. Bussen avgår från Göteborg till Nynäshamn därifrån båt till Visby. Möjlighet finns att stiga på bussen i Nynäshamn.

Under hela 3 dagar ser vi på Gotland och dess fyrar. En dag norrut till bl.a. Stenkyrkehuks och Fårö fyrar, en dag söder ut till bl.a. Hoburgens och Närs fyrar och en dag till Stora Karlsö fyr.

Antal: min 30 personer och max 40

Kostnad: från Göteborg 4300-4600 kr, från Nynäshamn 4000-4300 kr exakt pris bestäms då alla anmälningar kommit in 1 mars. Enkelrumstillägg 1250 kr

I priset ingår:

Buss t/r Göteborg- Nynäshamn, alt. start i Nynäshamn

Båt t/r till Gotland

Logi 4 nätter i 2-bäddsrum. Studentrum i Visby, med lakan och handduk, dusch/wc och kokmöjlighet. Endast slutstädning, havsutsikt

Buss 3 dagar på Gotland då vi ser på fyrar m.m.

Resa till Stora Karlsö med guidning på ön

Mat ingår inte i resans pris

Anmälan: senast 1 mars till fyrprogvast@gmail.com. Märk mailet ”Gotland” och skriv namn, adress, mail och medlemsnummer. Senast 5 mars meddelas om resan blir av. Blir resan av kommer MK-buss att skicka ut mer info och inbetalningar för resan

För mer information ring Marie Tilosius 031-526165 eller maila fyrprogvast@gmail.com

 


 

Internationella fyrdagen/fyrhelgen

15-16 augusti

Svenska fyrsällskapet återgår till att fira Internationella Fyrdagen på den tredje helgen i augusti. Lokala avvikelser kan förekomma

För besked se: https://fyr.org/aktiviteter/internationella-fyrdagen.html

Den Internationella Fyrdagen firades första gången 2002 och firas sedan dess varje år den söndag (även lördag) som infaller under tredje helgen i augusti