Program hösten 2018

Här presenterar vi snart utflykter och aktiviteter för hösten 2018. Ansvariga för aktiviteterna är respektive programkommitté.

Vilken programkommitté som ansvarar för respektive aktivitet framgår av aktivitetens titel. Kontakta gärna programkommittéerna via mail eller telefon för frågor och anmälan.

 

Västerhavsveckan - Fyrdag på Måseskärs fyrplats

4 - 12 augusti (11 augusti) - Käringön - Måseskär

Under Västerhavsveckan 4-12 augusti kan man besöka Måseskärs fyrplats och få en guidad rundvandring på ön www.maseskarsfyr.se. Läs mer på www.vasterhavsveckan.se. Den gamla Heidenstamsfyren är tänd nattetid hela veckan.

Svenska Fyrsällskapet har en FYRDAG, med extra aktiviteter, lördag den 11 augusti, kl. 12-15. Linsen i den gamla fyren drivs idag runt med el men förr var det ett lod som drev ett urverk som gjorde att linsen gick runt. Försök kommer att göras, kl. 13-14, att driva runt linsen med hjälp av lodet igen. Sven Hellestam finns på plats och berättar om hur urverket, som installerades 1887, fungerar.

Esbjörn Hillberg, Svenska Fyrsällskapets ordförande, kommer att finnas på plats och berätta om ”från vedeld till lysdiod”, ljuskällor till fyrar genom historien.

Den nya fyren, byggd 1978, är under västerhavsveckan släckt för underhåll. Den gamla Heidenstamsfyren har därför, under denna vecka, tagit över ansvaret att vägleda sjöfarande. I det lilla fyrmuseet är en ny utställning på gång. Thomas Liebig, Magnus Larsson och Kåre Ström kommer att guida om fyrplatsen, speciellt om växter och fåglar. Kom ut och njut och träffa fyrvänner!

Båttransport t/r Käringön – Måseskär bokar du genom Käringöns sjötaxi, Bengt Österberg tel. 0708-301232. Pris 120 kr t/r. Vill du bo över en natt på Käringön se www.destinationkäringön.se


Internationella fyrdagen/fyrhelgen

18-19 augusti - Sverige

Den internationella Fyrdagen firades första gången 2002 och firas sedan dess varje år den söndag (även lördag på vissa platser) som infaller under den tredje helgen i augusti

Mer information om Internationella fyrdagen...

Pater Nosters fyr 150 år

25 augusti - Marstrand - Pater Noster

Lördag den 25 augusti (vid otjänlig väderlek är 26 augusti reservdag) kl 11.45 åter c:a 16.30

Samling Marstrand Koön där bussen stannar och färjan går till Marstrandsön

Vi åker med ribbåt ut till Hamneskär där fyren Pater Noster står. Resan tar c:a 15 minuter. Vi firar Pater Noster, fyren som i år fyller 150 år. Svenska Fyrsällskapets ordförande, Esbjörn Hillberg, håller ett kort tal och sätter upp en minnesplakett. Vi hoppas att även Pelle Stavfelt, tidigare ordförande i Pater Nosters vänner, är med och berättar om hur fyren räddades.

Efter ett besök uppe i fyren, kan man titta in i det lilla fyrmuseet. Vi får fika, kaffe och bulle och njuter av utsikten. Återfärd till Marstrand vid 16.

Kostnad: 495:- resa t/r, kort guidning, upp i fyren, fika (kaffe och bulle)

Antal deltagare: max 24

Anmälan som är bindande senast 16 augusti till Anna-Maj Toresson tel. 0708 - 80 76 93 eller e-post till fyrprogvast@gmail.com

Resan betalas in på Fyrsällskapets plusgiro 19 68 420 - 8 inom 3 dagar efter bekräftad anmälan.

Observera att restiden kan komma att ändras pga väderleken. Kontrollera din mail kvällen före resan eller ring Marie.

Vid otjänlig väderlek kan resan komma att ställas in. Du måste själv förvissa dig om att resan blir av genom att ringa någon i programkommitté Västkust.


Utfärd till Simpnäs och Arholma båk

9 september - Simpnäs Brygga - Uppland

Söndag den 9 sept. Samling senast kl. 10.35 vid Simpnäs brygga för 15 min. båtfärd till Arholma.

Efter båtfärden en kort promenad till Arholma båk, som visas för oss. Därefter möjlighet att besöka f.d. batteriet Arholma Nord. Båt till Simpnäs avgår kl. 13:45. Vi besöker där Björkö-Arholma sjöfartsmuseum.

Ett samarbete mellan Svenska Fyrsällskapets Upplandsdistrikt och Svenska Kryssarklubbens Uppsalakrets.

Kostnad: Var och en betalar Waxhomsbolagets båt. Fyrsällskapet betalar visning av Arholma Båk. Visning av Arholma Nord kostar 110 kr per person. Sjöfartsmuseet är gratis.

Anmälan senast den 31 augusti till Gunnar Boman, gunnar.boman@medsci.uu.se, tel. 073 - 80 55 253