Program hösten 2020

Här presenterar vi utflykter och aktiviteter för hösten 2020. Ansvariga för aktiviteterna är respektive programkommitté.

Vilken programkommitté som ansvarar för respektive aktivitet framgår av aktivitetens titel. Kontakta gärna programkommittéerna via mail eller telefon för frågor och anmälan.

Svenska Fyrsällskapet - hösten 2020

P.g.a. den rådande Corona pandemin har fyrsällskapet ett mindre program i höst.

 


 

Internationella fyrdagen

15 - 16 augusti 

Svenska Fyrsällskapet återgår till att fira Internationella Fyrdagen på den tredje helgen i augusti. Lokala avvikelser kan förekomma. I år kommer fyrdagen dessutom att påverkas av Corona-pandemin varför osäkerheten om öppethållanden kan bestå in i augusti.

För besked se: https://fyr.org/aktiviteter/internationella-fyrdagen.html

Den Internationella Fyrdagen firades första gången 2002 och firas sedan dess varje år den söndag (även lördag) som infaller under tredje helgen i augusti

 


 

Barndomsminnen från Svartklubben

23 september  - Stockholm

Skeppsholmens Folkhögskola, Slupskjulsvägen 12, onsdag den 23 september kl 19.00.

Carina Borgström och Lisbeth Modin berättar och visar bilder från Svartklubben förr i tiden.

Resväg kommunalt: Buss 65 till busshållplats Moderna Muséet på Skeppsholmen, gå 100 m mot norra udden. Parkering finns i anslutning till Folkhögskolan.

Lokal: Inre Matsalen. Ingång vid Huvudentrén.

Inträde: 20:- (obligatoriskt) 

Inträde + kaffe med kaka: 40:-

Anmälan senast 18 september till Christer Nettelbladt, tel. 08-642 1776 eller

e-post till ulf.schloss@telia.com.

OBS! Om vi tvingas ställa in föredraget kommer detta att anslås på Fyrsällskapets hemsida www.fyr.org.

 


 

Utflykt till fyren Bråten i Bråtaviken, Åsa

Prel. 27 september  - Göteborg

Samling kl. 12 söndag den 27 september vid parkeringen Bråtavikens hamn.

Mats Berggren kommer att visa oss fyren därefter finns möjlighet att inta mehavd fika utomhus vid bra väder eller om det är lite sämre så får vi gå in i hamnens klubbhus. Därefter kommer Mats att guida oss (de som vill) på en promenad (c:a 7 km, kan kortas om så önskas) i det närliggande naturreservatet Näsbokrok.

Bråtavikens fyr är en av de senast byggda fyrarna i Sverige. Den har tillkommit på privat initiativ av entusiaster och medlemmar i Bråtavikens Båtsällskap (BBS). Mats kommer att berätta om hur man anlägger en fyr och sedan får den markerad i sjökortet m.m. Läs mer på www.brataviken.se.

Vägbeskrivning: E6 söderut från Göteborg, avfart ÅSA FJÄRÅS, höger mot ÅSA, höger i första rondellen vid infarten till ÅSA Efter skylten HÄSTHOLMEN (i stenmur) är det 5:te vägen till vänster som heter Bråtaviksvägen. Följ den ända ner till hamnen. Det finns en grind på vägen ned, men den skall vara öppen då.

Ingen avgift, ingen anmälan vid ev. frågor kontakta Marie Tilosius 031-526165 eller Mats Berggren 0706-095442.

Obs! Tidpunkten är preliminär p.g.a. det rådande pandemiläget. Kontrollera en vecka innan på hemsidan www.fyr.org eller ring någon ovan för att förvissa dig om att utflykten blir av.

 


 

Fyrplats i Göteborg 1923

Prel. 11 oktober - Göteborg

Samling Götaplatsen söndag 11 oktober kl. 11.00

Visste du att det har funnits en fyrplats i Johanneberg? Det var under Jubileumsutställningen 1923 som man lät uppföra 3 fyrar på berget ovanför Näckrosdammen. Upp till fyrarna gick det en bergbana från Näckrosdammen.

Vi pratar lite om Jubileumsutställningen då vi går från Götaplatsen till Näckrosdammen. Vi följer sedan bergbanans väg upp till Fyrplatsen. Fundamenten finns fortfarande kvar. Där uppe funderar vi på hur det såg ut 1923, hur det ser ut idag och vad man kan göra av platsen i framtiden. Ulf Smedbo, kunnig i tåg och järnvägsräls, berättar om bergbanan och Marie Tilosius berättar om fyrplatsen.

Du som kan något om Jubileumsutställningen kom med och berätta!

Ta grova skor det kan vara blött. Lite terrängpromenad på dålig stig, dock inte ”obanad” terräng, upp till fyrplatsen. Du kan ta asfaltväg tillbaka.

Tid: 1½ timma. Vi avslutar vid fyrplatsen.

Ingen anmälan, ingen avgift

Obs! Tidpunkten är preliminär p.g.a. det rådande pandemiläget. Kontrollera en vecka innan på hemsidan www.fyr.org eller ring Marie Tilosius 031-526165 för att förvissa dig om att utflykten blir av.

 


 

Häradskärs Fyr- och Lotsplats

28 oktober - Stockholm    

Skeppsholmens Folkhögskola, Slupskjulsvägen 12, onsdag den 28 oktober kl 19.00.

Kenneth Magnusson, fyrens nuvarande tillsyningsman berättar i ord och bild om Häradskär då och nu.

Resväg: kommunalt: Buss 65 till busshållplats Moderna Muséet på Skeppsholmen, gå 100 m mot norra udden. Parkering finns i anslutning till Folkhögskolan.

Lokal: Inre Matsalen. Ingång vid Huvudentrén.

Inträde: 20:- (obligatoriskt) 

Inträde + kaffe med kaka: 40:-

Anmälan senast 22 oktober till Christer Nettelbladt, tel. 08-642 1776 eller e-post till ulf.schloss@telia.com.

 

OBS! Om vi tvingas ställa in föredraget kommer detta att anslås på Fyrsällskapets hemsida www.fyr.org.

 


 

Se fyrar blinka runt Hönö och i Göteborgs inlopp

Prel. 14 november - Göteborg

Utflykt till Hönö Klåva i solnedgång/tidig kväll lördag den 14 november kl. 16.00

Vi åker till Hönö Klåva med egna bilar eller buss Röd Express från Centralstationen i Göteborg, Färja till Hönö och buss 291 till Hönö Klåva. Kolla busstider.

Vi träffas i hamnen på parkeringen mitt emot Hemköp kl 16.00, ungefär när solen går ner. Detta skall passa med busstiden. Bussen stannar vid Hönö Klåva, strax före Hemköps affär. Fråga busschauffören.  Härifrån går vi en kort sträcka upp till Utsiktspunkten på vattentornet, på berget mitt i bebyggelsen. Från Utsiktsgatan går trappor och sedan en spiraltrappa med räcken, c:a 3 våningar hög.

Här har vi en fin utsikt över södra Norra Skärgården och inloppet. Vinga, Trubaduren, Viten, Gäveskär och mer kan du se härifrån. Vi kommer i skymningen för att se fyrarna lysa och blinka.

Till vår hjälp har vi en lista med kompassbäring till fyrar i närheten. Ja, och så ta med kikare och kompass och Båtsportkort om du har. Ficklampa eller kanske en pannlampa och fika! Listan finns att ladda ner på www.fyr.org. Det finns inga sittplatser på tornet, men det finns ett räcke runt och fika får vi ta stående.

Vill du se fyrarna i dagsljus så är det bara att vara tidig och själv gå upp till utsikts-platsen och vänta där på oss andra.

Under rådande omständigheter så uppmanar vi intresserade att kolla på vår hemsida www.fyr.org och helst ringa Göran Sernbo 0704-449843 några dagar före. Vi vet i denna stund ingenting om de begränsningar som kan finnas.

Denna utflykt kan du göra på egen hand, vi blir då glada om du skriver ett mail till oss på fyrprogvast@gmail.com och berättar hur det gick.

 

 

Kan fyrar hjälpa till att rädda Östersjön del 3

18 november - Stockholm     

Skeppsholmens Folkhögskola, Slupskjulsvägen 12, onsdag den 18 november kl 19.00

Tredje föredraget av Fotograf Magnus Rietz, som denna gång berättar i ord och bild om många av de fantastiska fyrarna i Finland och Sverige..

Resväg: kommunalt: Buss 65 till busshållplats Moderna Muséet på Skeppsholmen, gå 100 m mot norra udden. Parkering finns i anslutning till Folkhögskolan.

Lokal: Inre Matsalen. Ingång vid Huvudentrén.

Inträde: 20:- (obligatoriskt) 

Inträde + kaffe med kaka: 40:-

Anmälan senast 12 november till Christer Nettelbladt, tel. 08-642 1776 eller e-post till ulf.schloss@telia.com

OBS! Om vi tvingas ställa in föredraget kommer detta att anslås på Fyrsällskapets hemsida www.fyr.org.