Vattenholmen

Från fyrwiki
Version från den 2 oktober 2019 kl. 15.59 av Leif.elsby (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Vattenholmen, svensk obemannad ledfyr syd om Strömstad. Skagerack

Strömstadsleden, dvs farleden Fjällbacka - Strömstad. I Kosterfjordens östra del
Väderöbod karta ritad.jpg
Fl(2) 6s.jpg

SweFlag.jpg LotsSymbol2.jpg Symbol fyr.jpg

Vattenholmen. Foto DE
Laddar karta ...


Laddar karta ...


Fyren på Vattenholmen

WGS-84 Lat. N 58 52,5. Long. E 11 06,4. Sv. Nr. 855100. Int. Nr. B2173

1899 anlades fyrplatsen. Veklampa

1939 byggdes fyren om

1942 Vitt fyrhus. AGA-ljus med 5:e ordningens lins. Karaktär: Bx(2) WRG 6s 11M. Lyshöjd: 10 m

Nu har fyren elektriskt ljus med energi från solpanel och batteri

Nuvarande utseende: Vitt fyrhus med rött tak

Nuvarande karaktär: Fl(2) WRG 6s 8,0M. Lyshöjd: 10,0 m

Teknik

Fyren var från början utrustad med en så kallad åtta-dagarslykta. Det var en sorts fotogenlampa. Den var tänd dygnet runt. Den hade en bränslebehållare stor nog att räcka i åtta dagar. Bränslet bestod av så kallad gasolja, den tidens fotogen.

Huset var av den tidens standardmodell. Det var tillverkat i trä på snickerifabrik Bark & Warburg i Göteborg. Det kom som "prefab" till fyrplatsen och monterades på kort tid. De tillverkades i ett större antal. 1883 levererade man 17 sådana fyrkurar i trä med tillhörande förrådsbodar till Lotsverket. Under perioden 1882-1886 anlade Lotsverket inte mindre än 88 sådana ledfyrar.

Sektorerna bildades med hjälp av skivor av färgat glas monterade på ställningar som satt fast i berget utanför fyrhuset. Den ledande sektorn med vitt ljus bildades av glipan mellan de färgade glasen. På gamla fotografier ser de ut som mörka skärmar.

När AGA-ljuset ersatte veklampan innebar det att driften blev automatiserad. En solventil tände fyren när det blev mörkt och släckte den när det åter blev ljust. Bränsle behövde bara fyllas på en eller två gånger per år. Det sköttes av Lotsverkets personal från Erholmens gasstation vid Marstrand. De bytte gasackumulatorerna som innehöll acetylen som var fyrens bränsle.

Personal

Fyren var obemannad men krävde ändå tillsyn. På fotogentiden bestod arbetet av att fylla på bränsle, trimma veken, göra rent lampglas, glasrutor och skivorna som bildade sektorer.

Med fyren automatiserad med AGA-ljus behövdes bara tillsyn då och då för att kolla att allt var OK.

För att få reda på vilka som arbetat här klicka på länken: fyrpersonal Vattenholmen

Lotsverket och Vattenholmen

Saxat ur Blänket 2013:3 Tillsyn och underhåll av fyrar, bojar och prickar i norra Bohuslän under förra seklet, Vilgot Andersson

" Under 1950-talets första hälft byggde Lotsverket (nuvarande Sjöfartsverket) ett stort magasin på Vattenholmen för förvaring av prickar och bojar. Därtill tillkom en gjuten betongkaj, ny träkaj samt en relativt stor makadambelagd plan för underhållsarbete.

Underhåll av prickar

Anker hade under 1950- och 60-talet även ansvaret för underhållet av prickar och bojar på Vattenholmen. Tyvärr vet jag inte vilket år han började och inte heller när han slutade.

Varje vår och sommar tog Västra Lotsdistriktets tjänstefartyg Göteborg upp utsjöprickar och bojar inom sitt verksamhetsområde, och de som tillhörde norra Bohuslän lades upp på Vattenholmen. De skulle skrapas rena från påväxt av musslor och alger, rostknackas, stålborstas, grundmålas med rostskyddsfärg och slutligen täckmålas. Sedan skulle de som togs upp ersättas med nymålade och fräscha. På den tiden fanns det ett antal stora gränsbojar mellan Sverige och Norge. Underhållet för dessa delades mellan de båda länderna, troligen i två- eller treårsperioder.

Anställa på timlön

Anker fick ofta rekrytera folk mot timersättning för att hinna få allt underhållsarbete klart innan årets utbytesperiod började. Numera är Sjöfartsverkets verksamhet på Vattenholmen sedan länge nedlagd och magasinet står och förfaller. ... "

Strömstadsleden

Här finns fyrarna:

Laddar karta ...


Jfr Skagerack, Strömstadsleden, Brofjorden, svenskt fyrväsende, Bark & Warburg, Lotsverket, ledfyr, linsfyr, AGA-ljus,