Sälö båk

Från fyrwiki
Version från den 15 november 2019 kl. 10.45 av Leif.elsby (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sälö båk, svensk känningsbåk nära Hållö, syd om Smögen i Bohuslän, Skagerack. Den närbelägna fyren Hållö tillkom senare.

Smögenleden. För angöring av kusten eller insegling till Kongshamns lotsplats eller Lysekil. 
Hållö karta ritad.jpg
Axelklaff för lots. Figur Leif Elsby

SweFlag.jpg LotsSymbol2.jpg Båk.jpg

Sälö båk år 1730
Laddar karta ...


Ur Underrättelser 1852

SÄLÖ. Känningsbåk af trä, hvitmålad. Lat. N. 58°20'34”. Long. O. om Ferrö 29°25'. Long. O. om Greenwichs meridian 11°15'15”. Hörer under Kongshamns lotsplats. Är uppförd af timmer i fyrkantig form samt brädbeklädd och med svartstruket tak. Båken är 55 fot hög och berget, hvarauppå den står, har 99 fots höjd. Detta märke är en ypperlig rättelse för fartyg, komne under kusten, äfvensom vid angörandet av Kongshamn och inloppet norr om Båklandet. Pl. XV.

Båken och Hållö fyr

År 1730 uppfördes den första båken på Sälö. Men båken blåste ner 1824. År 1825 uppfördes en vit fyrkantig båk på Sälö som ersättning för den nedblåsta.

I ett kungligt brev år 1836 talas om att en fyr skulle ersätta båken.

Hållö fyr byggdes 1842 på grannön till Sälö av sten uthuggen på Hållö. Lanterninen byggdes från början direkt på stenfyrens tak. Det skulle dock visa sig att en tillbyggnad på höjden behövdes då ljuset bl.a. skymdes av grannön Sälö och båken där. Förhöjningen i form av en 5 m hög järnkon (design Heidenstam) tillkom 1868 och formade därmed om fyrens utseende till nuvarande.

Sälö båk revs i slutet av 1800-talet.

Strömstadsleden

Här finns fyrarna:


Jfr Skagerack, Strömstadsleden, båk, kummel, Heidenstam, Klövskär, Sotekanalen, Väderöbod, Koster.