Radiopejl

Från fyrwiki
Version från den 22 oktober 2015 kl. 13.44 av Leif.elsby (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anläggning för radiopejl ombord på ett fartyg

Symbol fyr.jpg Blixtsymbol.jpg Kompassros ritad.jpg

Här pejlas riktningen till ett fartyg med radiosändare

radiopejl, anordning för att bestämma riktningen till en radiosändare. Radiopejlen har en antenn som är riktningskänslig och är kopplad till därför avsedd mottagare på vilken riktningen till radiosändaren kan avläsas.

1921-1925 försågs fyra svenska fyrplatser med radiopejlstation: Morups Tånge, Vinga, Hållö, och Landsort (1935). De sattes upp och drevs av personal från Svenska Telegrafstyrelsen (Telegrafverket). Ett fartyg kunde anropa och be att få bäringen till fartyget radiopejlad. Noggrannheten var god. Utbyggnaden av pejlstationer täckte emellertid inte möjligheten till krysspejling. Med uppgift från minst två bäringar kunde navigatören på fartyget lägga ut dessa i sjökortet och därigenom finna sin position i skärningspunkten för bäringarna.

1927 uppfördes en landbaserad radiopejlstation på Ferder, Norge.

1927 började uppbyggnaden av det svenska systemet för radiofyrar. Under de följande årtiondena tillkom radiofyrar på många fyrplatser.

  • 1949 omfattade det 25 cirkulära radiofyrar.
  • 1991 omfattade det 38 cirkulära radiofyrar.
  • 1992 omfattade det 13 cirkulära radiofyrar.

Genom att själv krysspejla radiofyrar med hjälp av fartygets egna radioutrustning kunde navigatören få fram önskade bäringar och därigenom finna sin position. Med användning av en utrustning av hög kvalitet och inpejling av tre radiofyrar kunde noggrannheten uppgå till cirka ± 0,3 M ( ± 600 m).


Jfr fyrskepp, fyr, radiofyr, riktad radiofyr, pejlstation, radiopejl, markvåg, morsealfabetet, bäring, radiofrekvens, TRANSIT, GPS, D-GPS, Glonass, Galileo, LORAN, Decca Navigator, TORAN, Consol, Epos, radar, racon, radionavigering, Grimeton, telegraf, telefon, navigering, astronomisk navigation.