Skillnad mellan versioner av "Oljelampa"

Från fyrwiki
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med ''''oljelampa''', anordning där någon form av olja brinner med lysande låga. . Tekniken för belysning har under lång tid utvecklats endast långsamt. Det var en stor upp...')
 
Rad 1: Rad 1:
'''oljelampa''', anordning där någon form av olja brinner med lysande låga. .  
+
'''oljelampa''', anordning där någon form av [[fett]] eller [[olja]] brinner med lysande låga. .  
  
Tekniken för belysning har under lång tid utvecklats endast långsamt. Det var en stor upptäckt då man fann att fett brann med lysande låga. Den tidigaste oljelampan var en urgröpt sten fylld med djurfett, där hela vätskeytan brann. Lågan sotade och fettet skvätte.  
+
== Urgröpt sten ==
 +
Tekniken för belysning har under lång tid utvecklats endast långsamt. Det var en stor upptäckt då man fann att [[fett]] brann med lysande låga.  
 +
* Den tidigaste oljelampan var en urgröpt sten fylld med djurfett, där hela vätskeytan brann.  
 +
* Lågan sotade och fettet skvätte.  
  
Sedan uppfanns den kringflytande veken, som sög upp bränslet och alstrade ljuset i en enda punkt. De första lamporna med mossa som veke tändes för mer än 10 000 år sedan. Med tiden placerades veken, nu av textilt material, i en pip. Från antiken känner vi den täckta modellen "Aladdins lampa". 
+
== Typ Aladdins lampa ==
 +
Sedan uppfanns den kringflytande veken, som sög upp bränslet och alstrade ljuset i en enda punkt.  
 +
* De första lamporna med mossa som veke tändes för mer än 10 000 år sedan.  
 +
* Med tiden placerades veken, nu av textilt material, i en pip.  
 +
* Från antiken känner vi den täckta modellen "Aladdins lampa". 
  
Under antiken hade man också [[vaxljus]], som i princip är lampor utan behållare - de består ju enbart av bränsle (vax) och veke. På 1100-talet tillkom det billigare men sämre [[talgljus]]et och 1825 [[stearin]]ljuset. Långt in på 1800-talet var det främst de svaga talgljusen som gemene man använde. Men också oljelampor fortsatte att vara i bruk. 
+
== Ljus med veke ==
 +
Under antiken hade man också [[vaxljus]], som i princip är lampor utan behållare - de består ju enbart av bränsle (vax) och veke.  
 +
* På 1100-talet tillkom det billigare men sämre [[talgljus]]et och 1825 [[stearin]]ljuset.  
 +
* Långt in på 1800-talet var det främst de svaga talgljusen som gemene man använde.  
 +
* Men också oljelampor fortsatte att vara i bruk. 
  
Ända in på 1800-talet användes mest tjockflytande vegetabiliska eller animaliska oljor som bränsle, företrädesvis [[rovolja]]. Oljelampans lyskraft förbättrades avsevärt med [[lampglas]]et och [[rundbrännare]]n, uppfunna av schweizaren [[Argand]] på 1780-talet. Konstruktionen till den nu vanligaste formen av fotogenlampa var född. 
+
== Rundbrännaren ==
 +
Ända in på 1800-talet användes mest tjockflytande vegetabiliska eller animaliska oljor som bränsle, företrädesvis [[rovolja]].  
 +
* Oljelampans lyskraft förbättrades avsevärt med [[lampglas]]et och [[rundbrännare]]n, uppfunna av schweizaren [[Argand]] på 1780-talet.  
 +
* Konstruktionen till den nu vanligaste formen av fotogenlampa var född. 
  
På 1860-talet övergick man civilt från oljelampa till [[fotogen]]lampa, sedan det visat sig att ett destillat av petroleum (råolja), s.k. fotogen, var ett utmärkt, lättflytande bränsle. '''På kort tid slog fotogenlampan igenom med en tidigare icke skådad lyskraft'''.  
+
== Fotogen ==
 +
På 1860-talet övergick man civilt från oljelampa till [[fotogen]]lampa, sedan det visat sig att ett destillat av petroleum (råolja), s.k. [[fotogen]], var ett utmärkt, lättflytande bränsle.  
 +
* '''På kort tid slog fotogenlampan igenom med en tidigare icke skådad lyskraft'''.  
  
  
 
Jfr [[fett]], [[vaxljus]], [[talgljus]], [[stearinljus]], [[rovolja]], [[sillolja]], [[lampglas]], [[rundbrännare]], [[fotogen]], [[tändsticka]], [[elektriskt ljus]].
 
Jfr [[fett]], [[vaxljus]], [[talgljus]], [[stearinljus]], [[rovolja]], [[sillolja]], [[lampglas]], [[rundbrännare]], [[fotogen]], [[tändsticka]], [[elektriskt ljus]].

Versionen från 31 december 2013 kl. 12.52

oljelampa, anordning där någon form av fett eller olja brinner med lysande låga. .

Urgröpt sten

Tekniken för belysning har under lång tid utvecklats endast långsamt. Det var en stor upptäckt då man fann att fett brann med lysande låga.

 • Den tidigaste oljelampan var en urgröpt sten fylld med djurfett, där hela vätskeytan brann.
 • Lågan sotade och fettet skvätte.

Typ Aladdins lampa

Sedan uppfanns den kringflytande veken, som sög upp bränslet och alstrade ljuset i en enda punkt.

 • De första lamporna med mossa som veke tändes för mer än 10 000 år sedan.
 • Med tiden placerades veken, nu av textilt material, i en pip.
 • Från antiken känner vi den täckta modellen "Aladdins lampa".

Ljus med veke

Under antiken hade man också vaxljus, som i princip är lampor utan behållare - de består ju enbart av bränsle (vax) och veke.

 • På 1100-talet tillkom det billigare men sämre talgljuset och 1825 stearinljuset.
 • Långt in på 1800-talet var det främst de svaga talgljusen som gemene man använde.
 • Men också oljelampor fortsatte att vara i bruk.

Rundbrännaren

Ända in på 1800-talet användes mest tjockflytande vegetabiliska eller animaliska oljor som bränsle, företrädesvis rovolja.

 • Oljelampans lyskraft förbättrades avsevärt med lampglaset och rundbrännaren, uppfunna av schweizaren Argand på 1780-talet.
 • Konstruktionen till den nu vanligaste formen av fotogenlampa var född.

Fotogen

På 1860-talet övergick man civilt från oljelampa till fotogenlampa, sedan det visat sig att ett destillat av petroleum (råolja), s.k. fotogen, var ett utmärkt, lättflytande bränsle.

 • På kort tid slog fotogenlampan igenom med en tidigare icke skådad lyskraft.


Jfr fett, vaxljus, talgljus, stearinljus, rovolja, sillolja, lampglas, rundbrännare, fotogen, tändsticka, elektriskt ljus.