Skillnad mellan versioner av "Istid"

Från fyrwiki
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med ''''Istider''' kommer och går. Varma och kalla perioder avlöser varandra i jordens klimatcykel. Periodernas längd varierar från dagar och år till geologiska perioder på f...')
(Ingen skillnad)

Versionen från 13 september 2019 kl. 11.22

Istider kommer och går. Varma och kalla perioder avlöser varandra i jordens klimatcykel. Periodernas längd varierar från dagar och år till geologiska perioder på flera miljoner år. Under de kallare har istider och mellanistider avlöst varandra. Väldiga ismassor har bildats även utanför polartrakterna.


Historik.jpg SweFlag.jpg Symbol fsk.jpg Kompassros ritad.jpg

Nutid

Temperaturen har varierat kraftigt. Under de kallare perioderna, istiderna, har stora områden varit täckta av landisar. Under de varmare perioderna, mellanistiderna, har landisarna smält helt eller delvis. För närvarande befinner vi oss i en mellanistid med landisar på Grönland och Antarktis.

Även under innevarande mellanistid har klimatet varierat.

Sten- och bronsålder

Varmast var det för 6000 - 4000 år sedan. Då var årsmedeltemperaturen cirka 2 grader högre än nu.

Inledningen var så varm att nordbornas bosättningar på Grönland under 900-talet kom att bestå i drygt 500 år.

Lilla istiden

Under 1300-talet inleddes en klimatförsämring som varande i cirka 500 år. Perioden kallas ofta Lilla Istiden. Nordbornas samhällen på Grönland dog ut. Perioden kulminerade under 1600-talets senare hälft med en årsmedeltemperaturen 2-3 grader lägre än nu. Det var troligen den kallaste sedan istidens slut.

Lilla Istiden gjorde att Skåne, Halland, Bohuslän, Blekinge, Gotland och Härjedalen kom att tillföras det Sverige som var i tillväxt. Lilla Istiden gjorde att Lilla och Stora Bält frös till. Då kunde Karl X Gustav tåga över med den svenska armén i januari-februari 1658. Det resulterade i freden i Roskilde.


Se inlandsis, landhöjning, jordbävning, vulkan, klimat, missvisning, emigration, navigering, vattenstånd, Östersjön, Vänern