Huvudsida

Från fyrwiki
Version från den 9 september 2018 kl. 16.15 av Leif.elsby (diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

SöderhällStripUSchloss.jpg VälkommenFyrwikiRödVit.jpg

Åstholmsudde i Härnösandsleden, en av många ledfyrar i tjänst. Tack för det Sjöfartsverket! Foto Tommy Öberg 2018
Fl(2) 6s.jpg
Skott från mistsignalkanonenMåseskär fyrplats. Mynningsflamman från svartkrut syns normalt knappt i dagsljus. Lägg även märke till "puffen" ur fänghålet. Bildruta från en lyckad videoinspelning augusti 2017. Foto Mikael Glatzl
Hoburg fyr. Det som syns över lanterninen är antenner för GPS och används för att skicka ut signaler för D-GPS. Foto Leif Elsby
När fyrar inte går att rädda rivs de. Här rivningen av Garpen 1933. Foto Gellerstad
Fyrar flyttas och byggs nya då farleder byggs om. Här fyren Grynet Nedre i nya inseglingen till Gävle. Foto Mikael Andersson SjöV
Den nya fyren på Otterhällan i Söderhamn efter byte. Foto Hans Fryklund
Kantmarkeringsfyr (ovankanten på märket till vänster) i det nya inloppet till Göteborg. Foto Sjöfartsverket
Fyren Landsort och ett nu musealt kustförsvar. Foto Ulf Schloss
Natten till den 12 januari 2015 knäcktes den 8 meter höga fyren Tån vid Brofjorden och kastades 30 meter bort av stormen Egon. Här är överdelen. I bakgrunden syns lotsbåten. Fotograf Göran Winge
Berguddens fyr. Här som CAD-ritad 3D-bild av Samuel Hedlund. Fyren är fortfarande i tjänst. Tack för det Sjöfartsverket!

Med svenska, finska, danska och norska fyrar, fyrskepp och kassunfyrar, plus mistsignaler, radiofyrar, historik, teknik, hur man levde och mycket annat.

Nu även med ljud, bild och film samt länkar till radioprogram och Lubbe Nordströms bok från 1922 om Fyrskeppet Almagrundet.

Vi har en väldans massa besök! Tackar för förtroendet!

Och allt började med: Rovolja, vad är det?

Sagt om fyrar av nyss bortgångne Michael Nyqvist: "Det mest ensamma jag vet. De står på en kobbe och flirtar ut, tålmodigt. Det är oerhört vackert." Ur Uppsala Nya Tidning 29/6 2017


Aktuellt i fyrwiki

Lubbe Nordström skrev 1922 en bok om att bo och arbeta på fyrskeppet Almagrundet. Den finns nu i digital form. Klicka här och bläddra ner till Länkar. Klicka sedan vidare.

Ett antal sommarfärska radioprogram med fyrar som tema har gjorts av programmakaren Mats Carlsson Lénart. Stort tack! Tack även till P4 Västernorrland, P4 Värmland och P4 Göteborg! Klicka här för länkar till radioprogram


Pågående arbete i fyrwiki handlar om svenska obemannade ledfyrar, ensfyrar, hamnfyrar, många till antalet, hela 2 524 stycken, puh, så ha tålamod. Kolla in Västra Banken och Mälaren. I Stockholms skärgård saknas många bilder, så även i andra kustavsnitt. Foto "Bild saknas" betyder att du gärna får sända mig foto. Tack!

Stort tack till Klas Anjou, Esbjörn Hillberg, Tore Olsson, Åke Olofsson, Lennart von Post, Ulf Schloss, Sune Wilhelmsson, Tomas Berglund, signaturerna DE, UV och många andra för ett flertal bilder!

Stort tack till Tore Olsson som donerat en samling med tidningsurklipp (.pdf-filer) om fyrplatser. Återfinns under "Länkar" och sedan "Ur Arkiv Tore Olsson:" för respektive fyrplats.

Vänern har fått sig en rejäl uppdatering, inte minst med inventering av fyrpersonal på de många fyrplatserna. Snyggt jobbat Maria!

Pågående arbete handlar även om att återanvända material från "gamla hemsidan", vilket knuffade igång arbetet med "småfyrar".

Dessförinnan var det om fyrkaraktär, interaktiva kartor, CAD-ritade fyrar och internationella fyrdagen och inte minst "mjuka" värden som livet "ombord" och livet på en fyrplats, i eller utan uniform, lotsbarnskola, skeppsgossekåren och bondesamhället.

Klicka här för svensk fyrkarta.

Fyrpersonal

Registret med fyrpersonal rymmer idag fler än 9 489 personer (personal + närmast anhöriga). Snyggt jobbat, Maria!

För alla svenska f.d. bemannade fyrplatser, fyrskepp och i förekommande fall kassunfyrar finner du en länk till Svenska Fyrsällskapets register för fyrpersonal och kan där se vilka som arbetat där.

Viktiga inställningar

Visningen är optimerad för förstoring 100% på skärmen. Ställs in med tangent "Ctrl" nedtryckt och sedan trycka tangent "0" (noll) för PC. "Kommando" + "0" (noll) för Apple.

Om du vill visa en bild större - klicka i bilden, och en gång till - återgå genom att klicka backpil.

Hur man söker

Du kan söka på begrepp (funktionen Sök i övre högra hörnet) eller följa länkar eller klicka i kartor. De flesta kartor är klickbara.

Sökfunktionen är "grinig" och kräver exakt inskrivning. Därför - när du skrivit in två-tre bokstäver - vänta några sekunder - så visas en lista med förslag. Välj ur listan genom att klicka - eller fortsätt att skriva in.

Interaktiva kartor baserade på GoogleMap visas med hemmagjord "plupp" plus "flagga". Klick i BLÅ text länkar till vad namnet anger. Zooma in och zooma ut med scroll-hjulet på musen + tangent Ctrl. Flytta i sidled genom att "dra". Välj mellan "Karta" eller "Satellit".

Om du bara vill känna dig för kan du börja med att skriva in ordet fyr, eller varför inte fyrskepp eller kassunfyr, och sedan klicka dig vidare med hjälp av länkarna. De i BLÅTT finns. De i RÖTT är ännu inte skrivna. I sista raden på varje sida finns förslag till "matnyttigt" som länkar vidare i detta Lexikon.

Några grupperade "ingångar" till Lexikon

Nedanstående symboler är klickbar och visas överst på sidorna i avsikt att ge snabb orienteríng. Flertalet är eget påhitt.

SweFlag.jpg Svensk Fyrkarta, Svenskt fyrväsende FiFlag.jpg Finskt fyrväsende
DKFlag.jpg Danskt fyrväsende NorFlag.jpg Norskt fyrväsende
Symbol fyr.jpg Fyr Symbol fsk.jpg Fyrskepp
Symbol kassfr.jpg Kassunfyrar i Sverige Symbol lysboj.jpg Lysboj
Lur ritad.jpg Mistsignal Blixtsymbol.jpg Radiofyrar och radionavigering
Historik.jpg Historik Fotogenlamp ritad.jpg Teknik
Vantskruv.jpg Tillverkare Kompassros ritad.jpg Navigation
KanalSymbol.jpg Vattenvägar Symbol Person.jpg Personal och organisationer
Maskaron.jpg Personer VSS logo .jpg Vänern och Venerns Seglationsstyrelse
Livet.jpg Livet och saxade berättelser ur Blänket SymbolIntFyrdagen.jpg Internationella fyrdagen
KällorOchBild.jpg Källor och bildmaterial

Populärt

Populära ämnen är fyrskepp‏‎, kassunfyr‏‎, f.d. bemannade fyrplatser‏‎, radiofyr‏‎, Dalén-ljus‏‎

Populära kassunfyr‏‎ar är Björnklack,‏‎ Revengegrundet‏‎, Almagrundet, Engelska Grundet‏‎

Populära svenska f.d. bemannade fyrplatser‏‎ är Hoburg, Fårö‏‎, Kullen, Falsterbo och Östergarn‏‎‏‎ och många andra

Besöka och bo på fyr

På sidorna för större svenska fyrplatser finner du längst ner en beskrivning hur man tar sig dit, om man kan bo där och andra uppgifter.

Vad gäller bo på fyr kan du

  1. söka på Svenska Fyrsällskapets hemsida, klicka här: Bo på fyr
  2. söka här i Lexikon för de svenska större fyrarna, för karta klicka här: karta svenska fyrplatser
  3. själv söka på internet

Klicka här för svensk Fyrkarta

Om Lexikon

Programvaran är från MediaWiki. Till den är kopplad en databashanterare. Motsvarande gäller för uppslagsverket wikipedia. I den kan innehållet "läsas" och ändras av "alla". Men här i Lexikon kan Du "bara läsa" men inte spara ändringar.

Bildmaterial och text i Lexikon får "användas av alla". Dock skall du ange att de hämtats från Svenska Fyrsällskapets Lexikon och ange namn på eventuell fotograf. Bilderna ligger på servern med måttligt hög upplösning, detta för att inte "spränga" utrymmet. Högre upplösning kan kanske finnas om du kontaktar den som bilden kommer ifrån.

Mer om copyright och Svenska Fyrsällskapet

Vad Lexikon skall innehålla bestämmer Svenska Fyrsällskapet. Uppbyggnad, design och programmering gjort av undertecknad Leif E Elsby, som också har skrivit texter, gjort sammanställningar och framställt kartorna.

English

Many thanks to Commonwealth Lighthouse Service, Melbourne, Australia for providing photographs on apparatus from AGA AB !

With permision from World Lighthouse Society we proudly present

Click here for article by Christian Lagerwall, Sjöfartsverket The Swedish Contribution to Aids to Navigation History

Sorry! No further text in english.


Tillbaka till Svenska Fyrsällskapets hemsida


Känsö3L-EPettersson.jpg