Fyrtillsyn Gotland

Från fyrwiki
Version från den 19 februari 2021 kl. 13.56 av Leif.elsby (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fyrtillsyn Gotland, ideell organisation rörande (vissa) fyrar på Gotland. Mellersta Östersjön

Samordnar skötsel och underhåll för vissa fyrar vilka Sjöfartsverket lämnat ifrån sig
Visby karta ritad.jpg
FyrtillsynGotlandLogo.jpg

SweFlag.jpg Symbol fyr.jpg Symbol Person.jpg FyrtillsynGotlandLogo.jpg

Laddar karta ...

"Gotlands fyrar utgör en viktig del av öns maritima kulturarv. En handfull mindre s.k. farledsfyrar runt ön har av Sjöfartsverket kommit att med tiden alltmer anses sakna betydelse för den allmänna sjöfarten.

För att ändå försöka upprätthålla fortsatt drift och underhåll av denna grupp fyrar bildades 2009 Föreningen Fyrtillsyn Gotland. Efter förslag och framställan av föreningen till Sjöfartsverket om detta önskemål tillstyrktes en sådan verksamhet. Därefter har var och en av dessa fyrar efter upprustning låtits överföras till respektive hembygdsförening där de finns uppförda. Samtidigt har Sjöfartsverket även bidragit med viktig teknisk utbildning i handhavande och fyrskötsel.

Föreningen Fyrtillsyn Gotland samordnar fyrägarna att verka i ett enkelt men långsiktigt drift- och underhållssystem. Inom föreningen finns även den professionella kompetens som krävs för uppgiften. Alla arbetsinsatser sker på frivillig basis. Bistånd ekonomiskt har erhållits från Svenska Fyrsällskapet vilka tillsammans med Sjöfartsverket ser det gotländska initiativet som ett intressant pilotprojekt för framtiden."

Aktuella fyrar

Se även Tomtbod.

Länk

Länk till Fyrtillsyn Gotland


Jfr Gotland, Mellersta Östersjön, Sjöfartsverket, Svenska Fyrsällskapet