Fett

Från fyrwiki
Version från den 30 november 2013 kl. 12.20 av Leif.elsby (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med ''''fett''', är för den fyrintresserade en grupp av '''estrar''' mellan fettsyror och glycerol. (För verkstadsmekanikern är det smörjolja som gjorts till krämform genom o...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

fett, är för den fyrintresserade en grupp av estrar mellan fettsyror och glycerol. (För verkstadsmekanikern är det smörjolja som gjorts till krämform genom olika tillsatser.)

Fett är di- och triglycerider dvs två till tre molekyler fettsyra bindna till en molekyl glycerol (som innehåller tre hydroxylgrupper vilka syror alla kan binda till).


Fett eller olja

Beteckningen fett används som samlingsnamn för de glycerider som är fasta vid rumstemperatur (20 °C), resp beteckningen olja för de som är flytande vid rumstemperatur.

  • Fetter som talg, ister och smör har animaliskt ursprung och är huvudsakligen baserade på de mättade fettsyrorna laurin-, palmitin- resp. stearinsyra.
  • Oljor har oftast vegetabiliskt ursprung eller kan komma från fisk och val, och består av en hög andel omättade fettsyror, vilka har minst en dubbelbindning i kolkedjan. Vanligast är olje-, linol- resp. linolensyra. De så kallade omega-tre har en dubbelbindning mellan sista och näst sista kolatomen i fettsyran. (Omega är sista bokstaven i det grekiska alfabetet.)


Hur naturen producerar dem

Växter bildar genom fotosyntes kolhydrat. Ur kolhydrat bildar de sedan fetter. Fetterna lagras främst i frön och frukter. Djuren äter växterna och får på så vis i sig fetter. Djuren lagrar fetter i kroppen, framför allt i form av små kulor i underhudens fettvävnad. För växter och djur utgör fetter främst reservnäring.


Utvinning

Fetter utvinns ur råvaran genom smältning följt av pressning, eller genom extraktion med lösningsmedel. Fett och olja, t.ex. rovolja, användes som ett tidigt bränsle i fyrar. I Finland användes linolja.

Jfr fyrljus, oljelampa, rovolja, sillolja, linolja, fettsyror.