Ed

Från fyrwiki
Version från den 27 november 2013 kl. 17.14 av Leif.elsby (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med ''''Ed''', 1) omlastningsställe, till exempel på grund av ett vattenfall (jämför Lilla Edet och Stora Edet längs Göta älv), 2) osande svordom och 3) högtidlig förs...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Ed, 1) omlastningsställe, till exempel på grund av ett vattenfall (jämför Lilla Edet och Stora Edet längs Göta älv), 2) osande svordom och 3) högtidlig försäkran. till exempel trohetsed, huldhetsed och tjänsteed.


Tro och huldhets ed (från före 1905)

”Jag N.N. (Namnet utsättes) lofvar och swär, wid Gud och Hans Heliga Evangelium att jag städse skall wara min rätte Konung, den Stormäktigaste Furste och Herre, Oscar den Andre, Sweriges, Noriges Götes och Wendes Konung samt det Kongl. Huset huld och trogen. Jag skall ock med lif och blod förswara det Konungsliga Wäldet samt Riksdagens rättigheter, allt i överensstämmelse med Rikets Grundlagar dem jag till alla delar skall lyda och efterkomma. Detta lofvar jag på heder och samvete hålla, så sant mig Gud hjälper till lif och själ.”

Jfr lotsed, lotsinstruktion, Lotsverket.