Trinity House

Från fyrwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Trinity House är en organisation för sjöfartens säkra utnyttjande, en tidig föregångare till det svenska Sjöfartsverket. Geografiskt omfattar den England, Wales, kanalöarna samt Gibraltar. Till exempel Skottland och Irland ingår alltså inte. De tillhörde inte konungariket då det begav sig. De har därför än i dag sina egna organisationer.

Verksamheten för Trinity House står idag på tre ben: fyr- och lotsverksamheten, som är ”basen” men därutöver en ekonomiskt fristående organisation för välgörenhet.

Huvudkontoret ligger i centrala London. Den dagliga verksamheten leds från centret i Harwich på Englands ostkust.


LFl(2) 12s.jpg

UnionJack.jpg KanalSymbol.jpg Symbol Person.jpg LotsSymbol2.jpg Symbol fyr.jpg Symbol lysboj.jpg Symbol fsk.jpg Lur ritad.jpg Blixtsymbol.jpg Symbol racon.jpg Historik.jpg

Kung Henrik VIII (1491-1547) grundade Trinity House år 1514
Karta över Trinity House verksamhets-områden England, Wales och kanalöarna. Tillkommer Gibraltar. Foto L Elsby 2014
Londonhuset med adress Tower Hill dateras till 1794. Foto L Elsby 2014
En paradsal i Londonhuset. Foto L Elsby 2014
Ett av fönstren i Londonhuset. Foto U Hillberg
En målning av fyren Eddystone, version Nr 2, Winstanley, i Londonhuset. Foto U Hillberg
En målning av fyren Eddystone, version Nr 4, Smeaton, i Londonhuset. Foto U Hillberg
En modell av fyren Wolf Rock i Londonhuset. Foto U Hillberg

Historik

Organisationen grundades år 1514 av kung Henrik VIII. Men egentligen är man äldre än så, osäkert hur mycket. Händelser som inbördeskrig, eldsvådor och världskrig har begravt de tidiga dokumenten i glömskans dimma. Detta oavsett - år 2014 firade man alltså 500 år! Imponerande!

I England är traditioner viktiga. I dem förankras nutid i dåtid. Organisationen Trinity House har haft, och har än i dag, samtidens ”10-taggare” som frontfigurer. De bildar något som kallas Bretheren, ungefär Brödraskapet. 31 stycken bildar Elder Bretheren, 300 bildar Younger. De fungerar som en styrelse. Hennes kungliga höghet prinsessan Anne är nuvarande ledare för Trinity House. Anne efterträdde sin far prins Philip, som innehaft posten i 40 år!

Huvudkontoret ligger nära Towern i centrala London, med utsikt över Tower Bridge och floden Themsen. Londonhuset med adress Tower Hill dateras till 1794. Det används idag för representation och högtidliga sammanhang. Huset ödelades totalt under andra världskriget, under den så kallade Blitzen. En del konst hade man hunnit få i säkerhet. Men det mesta förstördes. Huset är nu återuppbyggt. Allt är pietetsfullt nytillverkat och så likt det ursprungliga som möjligt. Dock har huset fått en tillbyggnad, men den smälter väl in. Huset är ytterligare ett exempel på att nutid, historia och tradition är viktiga för engelsmännen.

Nutid

Trinity House är den myndighet som i England, Wales, kanalöarna samt Gibraltar ansvarar för fyrar, fyrskepp, radioledd navigation samt lotsar. Man utbildar och examinerar sjömän att själva lotsa sina fartyg. För verksamheten förfogar Trinity House över båtar, fartyg och helikopter. Men hamnarna ansvarar numera för sin egen lotsning och utprickning.

Den ekonomiskt fristående organisationen för välgörenhet ger sjömän utbildning och träning samt olika former av personalvård. Den är också en pensionskassa.

Trinity House ansvarar för 65 fyrar. Den sist avbemannade var fyren North Foreland i Kent. Året var 1998. Liksom i andra länder inleddes automatisering och avbemanning år 1910 som resultat av uppfinningar gjorda av Gustaf Dalén. Fyrarnas drift övervakas och styrs från centret i Harwich. För service och underhåll har man ett antal lämpade fartyg, båtar och helikopter för att även nå avsides belägna fyrar med helikopterplatta.

Fyrverksamheten finansieras huvudsakligen från ”fyrpengar”, avgifter från den handelssjöfart, som angör hamnar i området, jämför svensk fyr- och båkavgift. Avgiften tas ut efter fartygens lastförmåga. Andra inkomstkällor är hyresintäkter från fastigheter.

Eddystone

EddystonePlusWreck.jpg EddystoneOldPlusNew.jpg

EddystoneNewBuildProcess.jpg EddystoneStoneCut.jpg

EngFyr1LondIll.jpg EngFyr2LondIll.jpg

Eddystone, illustrationer ur The Illustrated London News 1842-1884, arkiv Esbjörn Hillberg.

Flera fyrar

BeachyHeadLampor.jpg BishopRockLondIll.jpg

Fyrarna Beachy Head och Bishop Rock. Ur The Illustrated London News 1842-1884, arkiv Esbjörn Hillberg.

DungenessFogHornLondIll.jpg NoreSandSeglingThemsen1865.jpg

Mistluren vid Dungness och fyrskeppet Nore Sand som rundningsmärke. Ur The Illustrated London News 1842-1884, arkiv Esbjörn Hillberg.

Sherryvore.jpg WolfRockLondIll.jpg

Fyrarna Skerryvore och Wolf Rock. Ur The Illustrated London News 1842-1884, arkiv Esbjörn Hillberg.

DoverOldLighthouseAndCastle.jpg

Gamla fyren i Dover och slottet. Fyrplatsen anlagd av romarna cirka 40 AD. Vykort.

Länkar


Jfr Lotsverket, Sjöfartsverket, Venerns Seglationsstyrelse, Eddystone