TestMaps

Från fyrwiki
Hoppa till: navigering, sök

Denna sida är till för att testa olika kartor. Ett skäl till detta är att google avser att ta betalt för en tjänst som hittills varit gratis. De interaktiva kartorna (mer än 2000 stycken) i denna fyrwiki är skrivna med användning av google maps. För att ha fortsatt visning får man antingen betala eller skriva om koden för varje karta. Många redigeringar blir det! Och den stora frågan: skriva om till användning av vilken karta?

Här testas och jämförs: google maps, leaflet (gratis) och open layer (gratis). De har sina egna egenheter och saknar möjlighet till visning av satellitbild.

google maps för en grupp

I google maps kan man visa en enskild eller flera figurer/fyrar i samma karta, varje figur/fyr försedd med en etikett som är klickbar och som kan länka vidare (om länk finns). Som exempel visas här Furusundsleden

Laddar karta ...

Leaflet (I)

Kartmaterialet i Leaflet är baserat på OpenStreetMap och är gratis. För att få reda på vad fyren heter måste man ställa muspekaren över symbolen. Då visas fyrens namn i c:a 4 sekunder. Om man klickar symbolen visas i en tillhörande ruta namnet, som kan länka vidare, om länk finns.

Jämfört med google map ligger fyrarna på annan plats (förskjutna åt syd-ost).

Jämfört med google map får koden för varje fyr justeras (några tecken strykas) plus att för kartan två rader skrivas in

Laddar karta ...

Leaflet (II)

Ännu en Leaflet. Här visas för en enskild fyr. Samma typ av visning men skrivet med en mer komplex kod. Här med default, automatisk zoomgrad, dvs utan att i kod ange den.

Laddar karta ...

google maps för en enskild fyr

Här med googlemap. Här med inkodad zoomgrad för utgångsvärde.

Laddar karta ...

Leaflet (III)

Samma som ovan men med Leflet för en enskild fyr, i detta fall Örnsköldsvik Västra. Här med inkodad zoomgrad för utgångsvärde. Lägg märke till fyrplatsens placering (hamnfyren är placerad långt ut i Bottenhavet). Dock, när man zoomar in får den stegvis en rättare placering. Mysko?

Laddar karta ...

Leaflet (IV. Sälgrund, Finland)

Här är en test på en fyrplats med kartmaterial för ett annat land.

Laddar karta ...


Open Layer

Även detta kartmaterial är baserat på OpenStreetMap och är gratis. För att få reda på vad fyren heter måste man klicka symbolen. Då visas i en tillhörande ruta namnet, som kan länka vidare, om länk finns.

Laddar karta ...

Tillbaka till Huvudsida