Carcel

Från fyrwiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Carcel, Bertrand (1750-1812), fransman, vidareutvecklade Argands oljelampa med rundbrännare för fyrljus.


F W.jpg

Maskaron.jpg Symbol fyr.jpg Fotogenlamp ritad.jpg Historik.jpg Kompassros ritad.jpg

Bertrand Carcel


Carcelbrännaren

Genom att år 1800 förse Argands rundbrännaren med ytterligare en veke, placerad runt och utanför den inre, och förse anordningen med en luftkanal mellan vekarna ökades lyskraften ytterligare. I denna sk Carcelbrännare placerades vekarna i trappstegsform med den inre högst. På detta vis kunde upp till 10 vekar placeras i en och samma brännare.

Ett problem som kvarstod var att få den då använda relativt trögflytande lysoljan, vanligen rovolja, att sugas upp i vekarna med tillräckligt flöde för att ge en ljusstark låga. (Det skulle dröja 80 år innan den mer lättflytande fotogenen blev vanlig). Detta löste Carcel med en mekanisk pump som trycksatte lysoljebehållare och tillhörande vekar.

Höjden på var veke reglerades så att den innersta stod högst och sedan lägre ju längre ut vekarna var placerade. Fyren på Kullen hade hela 6 vekar och var störst i Sverige. Mellan 1870 -1890 byttes oljan ut mot fotogen i samma lampor

Moderatörlampa

Fransmannen Franchot förenklade konstruktionen, som kom att kallas moderatörlampa. Han ersatte pumpen med fjäder och nålventil. Även Francois Arago, Benjamin Thompson samt Augustin Fresnel införde förbättringar.

Multipelbrännaren enligt Argands grundläggande princip kom under nästan hela 1800-talet att vara den vanligaste ljuskällan för fyrljus för kustfyrar.

Ljusnormalen Carcel-ljus

1800 konstruerade Carcel en standardiserad oljelampa för att ge en definierad ljusstyrka. Senare kom det att visa sig att

1 Carcelljus = 9,6 candela.

Candela är den idag gällande enheten för ljusstyrka. Det är en enhet i metersystemet.


Jfr Argand, oljelampa, rovolja, Carcel-ljus, ljusstyrka, Hefnerljus, fotogen, candela, metersystemet.