Internationella Fyrdagen

Välkommen till de internationella fyrdagarna som i år inträffar 17 och 18 augusti

Syftet med fyrdagarna är att sprida kunskap om det liv som levdes på fyrplatser runt om i Sverige, den teknik som var sin tids högteknologi och ge er besökare en härlig dag på en naturskön plats. Ytterligare ett syfte är att sprida opinion för att bevara fyrar, stora som små, för att de skall fortsätta att lysa i mörker och skymning.

Nidingen

Vid många fyrplatser finns idag café, om inte, rekommenderar vi varmt att ni tar med egen picknick för en fullödig upplevelse. En del fyrplatser har öppet hela sommarsäsongen, och andra är endast öppna under fyrdagarna. Nedan kan du se vilka datum fyrdagarna firas på de deltagande fyrplatserna. Antal deltagande fyrar har historiskt sett varit omkring sjuttio.

Fyrdagarna startades 1998 av två skotska radioamatörer som ett tillfälle för radioamatörer att ha långväga, internationella, kontakter per radio. Det fanns även ett kulturellt intresse av att bevara fyrplatser och man benämnde dagen för: International Lighthouse and Lightship Weekend. Den engelska fyrföreningen Association of Lighthouse Keepers, som hade bildats 1980, hakade på och lanserade International Lighthouse Heritage Weekend. Vi i Sverige var inte sena att dra igång fyrdagar. Sedan 2003 har vi haft cirka 170 000 besök på våra fyrar under fyrdagarna.

Många fyrar, både i Sverige och internationellt, firar sina fyrplatser andra datum av olika skäl. Exempelvis anordnar American Lighthouse Foundation i USA sin fyrdag den 7 augusti varje år.

 

Öppna fyrar

Internationella Fyrdagen 2023 - Svenska Fyrsällskapets rapport

Internationella Fyrdagen 2022 - Svenska Fyrsällskapets rapport
 
Internationella Fyrdagen 2021 - Svenska Fyrsällskapets Rapport
 
Internationella Fyrdagen 2020 - Svenska Fyrsällskapets Rapport
 
Internationella Fyrdagen 2019 - Svenska Fyrsällskapets Rapport
 
Internationella Fyrdagen 2018 - Svenska Fyrsällskapets Rapport