Internationella Fyrdagen 2019

Boka helgen 3 - 4 aug augusti 2019 i almanackan

(Vissa fyrar firar den 17 - 18 augusti 2019)

Internationella Fyrdagen firas på 70-talet platser runt om i Sverige

 

Nidingen Den Internationella Fyrdagen firades första gången år 2003. I år firas det helgen den tredje och fjärde augusti. Flera fyrar har dock sitt firande som tidigare den 17:de och 18:de aug.  Vi ber er därför att kolla upp vad som gäller för just den fyr ni har tänkt att besöka. Information om datumen kommer på denna sida närmare sommaren.
Världens fyrar är unika maritima byggnadsminnen. Många större f.d. bemannade fyrars framtid är på sikt osäker då alla troligtvis inte kommer att kunna bevaras. Med största sannolikhet kommer inte heller några fler bemannade fyrplatser att uppföras.
Under den Internationella Fyrdagen försöker därför Svenska Fyrsällskapet, lokala fyrföreningar och Sjöfartsverket öppna så många fyrar som möjligt så att intresserade har möjlighet att besöka en del av Sveriges unika maritima kulturarv. Förutom möjligheten att besöka alla öppna fyrar pågår det även olika kringaktiviteter på flera fyrplatser
Årligen hålls ett 70-tal fyrplatser i Sverige öppna och antalet besökare brukar vara fler än 11 000 personer. Förutom i Sverige firas dagen bland annat i: Australien, Belgien, Danmark, England, Finland, Holland, Irland, Mexico, Polen, Skottland, Tyskland, USA och Wales. Fyrdagen är synnerligen populär i Sverige och normalt har vi fler fyrar öppna och fler besökare än vad resten av världen har tillsammans!

 

På Dalénmuseet firas i år 150-årsminnet av den store fyruppfinnaren Gustaf Daléns födelse. På fyrdagarna den 3:e och 4:e aug. ges guidade visningar med berättelsen om Gustaf Dalén och hans fyrtekniska uppfinningar. Hitta till Dalénmuseet.

 

Internationella Fyrdagen 2019 - Svenska Fyrsällskapets RapportInternationella Fyrdagen 2018 - Svenska Fyrsällskapets Rapport

International Lighthouse Day 2018 - Swedish Lighthouse Association Report